31 December 2010

Saja-saja : Boleh botak kepala macam ini..

Esok nak bertolak balik ke UPM malam ini berkemas semua barang. Aku macam biasa, ambil baju terus sumbat dalam beg pakaian. Lipat-lipat ala-ala cincai je, asal muat sudah. Dua adik perempuan aku ada dalam bilik aku, dia orang tengah guna laptop aku untuk serves internet. Macam biasalah buka youtube tengok kumpulan SNSD. Asal dia orang senyap dan tak buat bising-bising, baru aku izin dia orang guna laptop aku dalam bilik. Biasa kami guna deskop yang dekat luar je, tapidah hem, dua orang ini guna macam mana entah (sekali guna 5 jam macam mana tak rosak). Kemas-kemas barang aku terjumpa baju T-shirt yang masih lagi dalam plastik berbungkus elok, tak buka lagi. Aku pun lupa bila aku beli.

Aku     : Ni siapa nak baju ini (sambil tunjuk-tunjuk)
           (adik no 2 dan no 3 tengok, tapi macam tak berminat. Lepas adik bongsu lalu depan bilik. Aku pun   panggil)
Aku  : ko nak tak baju ini?
Adik bongsu : Tak apa, boleh gak (dia ini tak memilih)
Aku : Siapa nak sweater  ??
         (Adik no 2 dan no 3 tengok, buat reaksi selamba je)
Adik bongsu : bak sini lah.
Aku check lagi almari, terjumpa T-shirt  yang masih lagi dalam plastik, tak pakai.
Aku: Siapa nak baju ini. Baru lagi?
          (Adik no 2 dan no 3 tengok, buat reaksi tak berminat je)Aku tengok macam tak ada reaksi je. aku terus bagi ke adik bongsu. Kemudian dia pun masuk bilik dia.

Habis kemas almari, aku kemas barang-barang kecil.
Adik no 2: Along, nak Mp3 Sony tu...
Aku: Yang ini ke?? Nah ambil...(aku bagi tanda hadiah masuk maktab)
Adik no 3: Mana aci..Ain bagi...tak adil lah.
Aku: nanti Along belilah yang baru.
Adik no 3: Bila???
Aku: sem depan.
Adik No 3: Bila..lambat lagi..UIA dengan U along cuti tak sama. Sem depan tu lama lagi lah.(buat muka masam)
Aku : nak buat macam mana, sem depan lah.
Adik no 3: tak adillah macam ini.
Aku: Nah..ambil duit ini ganti Mp3 (buat keluar RM50). Cagaran supaya senyap, sem depan along beli.
Adik no 2: mana aci, anis boleh duit?? tak adil. Ain tak ada duit nak belanja dekat maktab nanti.
Aku : esh...nah ambil (aku bagi RM50 pada adik No 3)
Adik no 3: Ni lagi tak adil, ain boleh duit dengan mp3. Ini tak adil.
Aku : ambik ini (RM50), dah senyap.
Adik no 2: mana aci, dia boleh banyak. Tak kesian ke (buat muka sedih)
Aku : nah, ini last (Rm50).
Adik no 3: Ini nak protes ini. Ini tak adil namanya. Along sebagai abang kena adil. Bla..bla..bla..(Dia duduk bersyarahan)
Aku: Esh..dah bagi pun bising lagi. Kalau macam itu,bak balik Mp3 itu. Semua tak boleh.  (tunjuk tangan mintak dengan adik no 2)
Adik no 2: (Buat muka kesian)..tak baik, dah bagi mintak balik.
Aku: Tak apa sem depan along beli seorang satu.
Adik no 2: janji itu
Aku : ye..ye..(sambil hulur tangan mintak mp3)
Adik no 3: ains macam mana??
Aku : ye...beli gak nanti
Adik no 2: Janji itu..
Aku : kan dah kata, janji sem depan beli.
Adik no 2: kalau macam itu, yang mp3 ini kita orang kongsi dulu. Tapi ingat itu, sem depan along janji nak beli Ipod untuk kita orang.
Aku: Aik...dah yang mp3 lama itu macam mana.
Adik no 3: yang ini kita orang pegang dulu. Lepas along beli yang baru. kita orang bagi lah.
Aku: dah, along nak pakai apa??
Adik no 3: belilah yang baru??
Aku: Ikutlah...(Malas nak layan)
Dia orang senyum.*(tanda aku kena trip lagi dengan 2 orang ini. Aku belajar psikologi pendidikan pun boleh kalah.)

Kadang-kadang pening kepala jadi abang ini layan kerenah adik-adik. Boleh botak kepala aku macam ini. Kepada abang-abang diluar sana itu, teruskan berkhidmat untuk keluarga....hahaha

30 December 2010

Saja-saja : Temuramah atau temuduga atau soalsiasat ??????



Aku servis kereta di Produa center tempat biasa aku servis. Lusa nak balik ke UPM, perjalanan jauh, jadi aku biasa servis awal. Hari ini sibuk sikit, banyak kerja perlu diselesaikan. Jadi aku hantar awal kereta itu, dekat pusat servis. Kemudian petangnya aku ambil balik. Sampai waktu petang, aku tumpang kereta mak aku. Dia drop betul-betul depan pusat servis itu. Aku pun masuklah dalam kedai terus menuju ke kauter bayaran. Selepas habis buat bayaran, pusat servis itu bagi aku satu  kupon percuma makanan. Jadi aku pun pergilah tebus kupon itu dekat kafe sebelah kedai itu, tak sampai 5 meter jarak kafe itu. Jadi aku makan dekat situ. Aku duduk meja bersebelahan dengan seorang wanita yang sedang bermain-main dengan baby dia. Aku tengok baby dia, cute jugak. Rasa nak gigit je pipi baby itu Aku pun senyum dekat baby itu Tapi mak baby itu berpaling dekat aku balas senyuman aku. Lepas itu aku senyum ala-ala senyum tawar. Muka mak baby itu, aku tengok macam iras-iras muka Nenek yang aku minat dan angau-angau sangat itu.  Aku pun berpaling muka dekat arah lain, malu padang lama-lama.

Lepas je habis makanan aku itu, aku pun capai kunci kereta.  Tiba-tiba datang ada seorang lelaki hampiri mak baby itu. Belakang dia ada 4 orang budak, 3 lelaki dan 1 perempuan semua kecil-kecil. Mungkin tak sekolah lagi. Nampak macam pasangan suami isteri. Ooo Aku agak ini mesti suami dia. Aku pun  berlalu menuju ke arah kereta aku, yang diletakkan betul-betul depan kafe itu. Aku pun buka pintu, tiba-tiba datang suami perempuan itu sambil dukung baby itu. Dia berjalan sebelah pintu kereta aku. Aku tak sedar, sebab sibuk baiki kerusi. Masa aku nak hidupkan kereta dan nak tutup pintu  kereta . Lelaki itu tegur aku. Dia berdiri sebelah pintu kereta yang aku nak tutup itu sambil dukung anak dia.

Suami : Dik (adik), AMM  buat dekat mana?
Aku: (Oooo...rupanya dia tertarik stiker AMM dekat cermin kereta aku itu). OOOo...Stiker itu saya buat dekat belakang pejabat sebelah RTM itu.
Suami: Berapa kena bayar??
Aku: Pendaftaran kalau tak silap RM100, lepas itu perbaharu RM75 setahun.
Suami: Kenapa tak servis kereta dekat AMM jee.
Aku: rumah dekat dengan pusat servis ini jee.
Suami: Ooo..duduk dimana.
Aku: dekat dengan bandar lah juga.
Suami: bukan AMM ada pusat servis kereta ke.
Aku: Saya biasa servis dekat sini je.
Suami: Bukan AMM itu untuk servis kereta ke??
Aku: taklah encik, saya buat untuk kecemasan. Saya biasa jalan jauh. Kalau rosak tengah-tengah jalan, senang sikit nanti.
 Suami: Ooo..maknnya 24 jam lah.
 Aku : Ye...
Suami: adik nama apa??
Aku: Nama saya.......Burhan
Suami: Belajar lagi ke?
Aku : Ye
Suami : belajar dekat mana??
Aku: UPM.
Suami: UPM??
Aku: dekat serdang itu.
Suami: ambik apa?
Aku: (aku dah mula melihat jam ditangan) cikgu je...
Suami : Cikgu sama macam IPGM ke??
Aku: Ye kot, lebih kurang lah
Suami: berapa tahun???
Aku: 4 tahun
Suami: lamanya 4 tahun.
Aku: pendidikan memang macam itu.
Suami: adik dulu sekolah mana??
Aku : sekolah..bla..bla
Suami: sekolah menengah pulak???
Aku: sekolah..bla..bla..bla..
Suami: budak matrik ke???
Aku: Tak lah budak STPM.
Suami: STPM, sekolah di mana ??
Aku: sekolah..bla..bla..bla
Suami: dah praktikal belum??
Aku: (Mood aku dah down, nak menjawab soalan-soalan yang overdose ini...*kata hati aku) Tak praktikal lagi, sem 8 baru praktikal.
Suami: Oooo..memang praktikal lambatnya, jadi memang tak praktikal langsung lah ni??
Aku: Upm dia buat praktikal sem akhir.
Suami: Mak adik keje apa???
Aku: (aku dah mula gelisah, apa ke sejadah tanya pasal mak aku ini...*kata hati aku ) Cikgu je bang...
Suami: Cikgu sekolah mana???
Aku: (jawab aku) bla..bla...bla...bla
Suami: Sekolah rendah ke menengah??
Aku: bla..bla..bla..
Suami: Sekolah itu dekat mana ye??
Aku: bla..bla..bla..
Suami: Apa nama mak??
Aku: bla..bla..bla..
Suami: Ayah keje di mana??
Aku:(Bila dia masuk tanya ayah. Aku dah mula jawab sepatah-sepatah, tak tahan soalan banyak sangat) bla..bla..bla..
Suami: kerja dimana
Aku: bla..bla..bla
Suami: Bahagian mana??
Aku: bla..bla..bla..
Suami: Ayah kerja lama dah ke???
Aku: bla..bla..bla..
Suami: Bila dia nak bersara??
Aku: bla..bla..bla 
Suami: Apa nama ayah???
Aku: bla..bla..bla..
Suami: Adik ada berapa orang adik beradik???
 Aku: (sedang mengucap...sabar..sabar. apa kaitan tanya soalan macam ini) 4 orang je bang.
 Suami: adik anak sulung ke??
Aku: bla..bla..bla..
Suami: Adik-adik belajar lagi ke?
Aku: bla..bla..bla..
Suami: adik no satu belajar di mana??
Aku: bla..bla..bla.
Suami: dia ambil bidang apa??
Aku: bla..bla..bla..
Suami: adik no dua belajar mana??
Aku: bla..bla..bla..
Suami: no tiga pulak??
Aku:bla..bla..bla...
Suami: No empat pulak???
Aku: bla..bla..bla..
Suami: semua ambil pendidikan ke???
Aku: bla..bla..bla..
Suami: Yang no dua nama apa???
Aku: bla..bla..bla..
Suami: Oooo...yang no tiga???
Aku: (sudah tidak tahan lagi, hampir gila di tanya soalan yang tak logik ini) aku pun jawab bla..bla..bla..bang minta maaf. Saya minta izin, dah lewat ini .(Lalu terus mencapai pintu untuk tutup. Kemudian lelaki itu pun berlalu. Aku terus start enjin, kemudian terus pecut.

 Tak logik langsung tanya soalan. Ini nak tanya pasal stiker AMM ke , nak buat soalselidik atau bancian pendduduk Malaysia ini. Soalan macam nak isi borang peribadi ini. Ini first time aku, orang yang tak kenali tanya soalan terperinci macam ini. Kalahkan orang yang nak ditemuduga dan siasatan polis ini. Aku pun tak tahu apa motif dia ni nak tanya soalan itu untuk apa. Cuma harap-harap bukan untuk tujuan jahat sudah. Jadi aku nasihatkan kepada sahabat, supaya berhati-hati diluar sana, jika soalan melibatkan perkara peribadi.

29 December 2010

Sepintas lalu : Yahudi Pegang Dunia.


 William James

Dalam menyiapkan senarai Siri tokoh sains 10 hingga 1. Penulis cuba mencari latarbelakang William James. William James ini kalau nak tahu merupakan antara manusia terbijak di dunia dengan IQ antara 250 hingga 300. Tokoh warganegara Amerika ini dikenali sebagai ahli falsafah dan terkenal sebagai seorang psikologi ini merupakan daripada keturunan Yahudi. Kemudian penulis membuka laman sesawang Nobel Prize ( http://nobelprize.org/ ) salah satu web kegemaran penulis. Untuk pengetahuan semua, Nobel Prizes ini ditubuhkan oleh Alfred Nobel seorang tauke dinamit atau serbuk letupan (kalau nak cerita pasal dia panjang, korang tengok je National Geographic). Pertubuhan ini ditubuhkan bagi mengiktiraf individu yang memberi sumbangan kepada dunia sama ada dalam bidang Fizik, Sastera, perubatan, kimia, dan ke arah keamanan dunia.

Alfred Nobel, dia ini dulu jual dinamit. Kemudian dia insaf sebab barang yang dijualnya itu banyak menghasilkan kemusnahan dunia. jadi akhir hayatnya dia sumbangkan semua hartanya dengan memberikan hadiah kepada sesiapa yang memberi sumbangan kepada dunia.

Bila diselidik, penulis dapati daripada tahun 1901 anugerah ini diwujudkan sehingga ke hari ini. Hampir kebanyakkannya dimenangi oleh keturunan Yahudi, dan hanya 3 sahaja yang daripada bangsa Islam. Namakan sahaja tokoh-tokoh bijak pandai dunia abad ke-19 dan ke-20 seperti Albert Enstine, yang dinobatkan sebagai Person of The Century oleh Majalah Time. Sigmund Frud yang menemui teori Psikoanalisis,  Karl Marx (Fahaman komunis), Paul Samuelson, Milton Friedman. Contoh dalam bidang perubatan seperti Benjamin Rubin yang mencipta jarum vaksin moden (picagari), Albert Sabin membangunkan vaksin polio yang pertama, Gertude Elion menemui dadah melawan leukemia, Baruch Blumberg membangunkan vaksin untuk Hapititis B, Paul Ehrlich menemui rawatan penyakit siflis(alah penyakit kelamin tu..), Elie Metcnikoff pula memenangi hadiah Nobel melalui kajiannya mengenai penyakit berjangkit.  

Manakala bidang fizik pula, seperti Benard Katz memenangi hadiah Nobel melalui kajian transmisi meuromuskular, Andrew Schally memenangi hadiah Nobel melalui indocrinology (kegagalan sistem indokrin yang menyebabkan diabetis dan hyperthyroidism) . Aaron Beck menemui terapi kognitif (terapi merawat pesakit mental), Gregory Pincus membangunkan pil kontraseptif pertama,George Wald memenangi hadiah Nobel hasil penemuan lanjut mengenai mata manusia. Stanley Cohen memenangi hadiah Nobel hasil kajiannya mengenai embriologi (kajian janin manusia) dan Willem Kolf mencipta mesin dialisis buah pinggang.  Dan ramai lagi yang penulis tidak senaraikan seperti dalam bidang ekonomi, sejarah, politik, teknologi dan paling banyak sastera. Tidak termasuk hiburan dan sebagainya lagi.


Wow..banyak dan ramai. Walaupun mereka mempunyai warganegara yang berbeza tetapi mereka mempunyai latar dan berdarah Yahudi. Penulis ingatkan bahawa Yahudi sebenarnya bukan berasal daripada Israel sahaja, tetapi taburanya amat luas meliputi Eropah, Asia Timur dan benua Amerika. Cuma taburan ini dalam kuantiti yang sedikit daripada kiraan bilangan. Tetapi daripada sudut kesan dan pengaruh, mereka yang paling berkuasa. Kalau pembaca mengkaji sejarah dunia, penulis nak maklumkan bahawa 2 kuasa besar dunia seperti Soviet Union (USSA) dan tertera berikat (Amerika, British dan Perancis)  berdiri dibawah mereka. Dan mereka boleh menyatukan 2 kuasa besar dunia menjadi satu. Cuba lihat Soviet Union dan tentera Berikat boleh bersatu melawan Nazi dalam perang dunia kedua. Manakala dalam era perang dingin pula mereka bermusuhan.

Ramai yang berada dalam lingkungan mereka, membolehkan mereka mengawal dunia. Mereka ibarat mustahil untuk disentuh dan digertak. Dan akhirnya setiap perbuatan mereka dihalakan dunia. Malah tidak hairanlah jika kenyataan Dr. Mahathir dahulu yang mengatakan dan mendedahkan bahawa yahudi memerintah dunia menggunakan proksi, cukup ditentang oleh mereka dan media antarabangsa. Malah masyarakat Yahudi di Itali pernah mendesak Perdana Menteri Itali memulaukan Malaysia.  Selain itu, pengaruh dan kekuasaan mereka bukan sahaja meliputi pentadbiran, malah boleh menjangkaui pegangan agama. Penulis juga pernah membaca bahawa kenyataan menteri luar Israel. Bahawa rakyat Amerika boleh mengkritik agama(Kristian) mereka, tetapi mereka tidak boleh mengkritik dasar Israel.Malah banyak lagi berkaitan mereka yang tidak habis kalau diterangkan.

Sebenarnya bagi penulis, umat Islam sudah membongkar segala perkara berkaitan kemajuan dunia sejak 1400 tahun yang lalu. Cuba baca atau cari buku-buku berkaitan sains daripada sudut Islam, semuanya sudah ada di dalam Al quran dan sunnah Nabi SAW. Penulis pernah membaca buku "Mukjizat Ilmiah dalam Islam" susunan Al-Ustaz Kamel Abdul Samad keluaran Yayasan Islam Terengganu. Buku ini mengandungi hasil-hasil penyelidikan ilmiah yang mendalam dalam semua bidang sama ada sains, fizik, kimia, perubatan dan sebagainya yang telah dikaji oleh ilmuan Islam. Dengan kata lain, kita sudah ada jawapan bagi semua persoalan dunia, cuma kita tidak mengilapnya dan malas berfikir mengenainya. Bagi penulis Umat Islam hari ini menjadi lemau kerana mereka menjadi masyarakat pengguna. Pengguna dengan kata lain mengambil sesuatu secara bulat-bulat tanpa menggunakan apa yang diambil sebagai modal untuk mencipta sesuatu yang lebih baik.

Lihat masyarakat eropah, mereka pernah menjadi masyarakat pengguna hasil penemuan masyarakat Islam, tetapi hari ini mereka bangkit sebagai masyarakat pengeluar (dalam konteks ilmuan). Ini kerana Masyarakat Eropah keluar daripada zaman kegelapan mereka kerana mereka menggunakan hasil penemuan tokoh-tokoh Islam kemudian mereka membaikinya dengan kajian dan menjadikannya lebih baik. Dan perkara ini dilakukan secara berterusan. Jadi mana umat kita, dimana letaknya kehebatan umat Islam. Bukan aspek ilmuan sahaja, malah aspek perpaduan. Lihat dunia umat Islam hari ini, perbalahan ada dimana-mana. Lebih dekat lagi kita boleh lihat perbalahan kita dengan Indonesia. Umat Islam yang bilanganya hampir 1.4 Bilion orang tapi hilang tanpa meninggalkan tanda kewujudan. Benar kata-kata Nabi, umat Islam itu banyak bilangannya. Tetapi bagaikan buih-buih dilautan. Bagi penulis jawapannya ada khutbah terakhir Rasulullah SAW di padang Arafah selepas solat Zohor dan Asar. Antara salah satu petikan ucapan baginda;


"Wahai manusia! Dengarlah kata-kata saya dengan cermat dan fikirkanlah. Saya akan meninggalkan kepada kamu sekalian dua hal penting, yang satu adalah kitab Allah dan yang lainnya adalah sunnah saya. Apabila kamu taat kepada kedua-duanya, maka kamu tidak akan pernah sesat selama-lamanya."


"Wahai manusia! Dengarlah kata-kata saya dan fikirlah. Setiap muslim adalah saudara kepada Muslim lainnya, dan seluruh umat Islam adalah bersaudara. Dan setiap harta Muslim tidak halal bagi Muslim lainnya kecuali ia memperolehinya dengan cara baik." (Petikan buku Keistimewaan Makkah)

Nabi SAW sudah ingatkan kita awal-awal, dan jawapannya penulis rasa ada di khutbahnya. Penulisan ini sebagai pandangan dan buah fikiran penulis yang cetek dan jahil ilmunya sama ada ilmu agama dan ilmu pengetahuan yang lain. Jika ada sebarang percanggahan pendapat dan taksiran. Berpeganglah pada taksiran yang lebih kuat sumbernya, dan bukan kepada taksiran penulis yang serba kekurang ini. Salam....

27 December 2010

Selingkar Kenangan : Berbekam

Masa bermain badminton dua minggu lepas. Kawan lama ajak berbekam . Tapi baru hari ini terlaksana.  Dia kawan baik penulis sejak sekolah menengah lagi. Akhirnya tercapai juga. Bayaranya tak mahal cuma dalam lingkungan RM40 dan Rm70 untuk seluruh tubuh. Kawan penulis ini buka kedai sendiri khas untuk berbekam. Kawan baik masa sekolah, dia ambil jurusan kejuruteraan kimia, sekarang cuma tunggu untul melanjutkan pelajaran ke Universiti Petronas di Perak. Sambil menganggur dia buka kedai berbekam. 

Berbekam ini ikut sunnah Nabi S.A.W , kerana baginda pernah berbekam. Zaman dahulu berbekam guna tanduk rusa, buluh atau apa-apa yang boleh memerangkap udara apabila disedut (Vakum). Sekarang sudah moden, guna pam dan balang kaca. Kalau nak diikutkan sejarah, buka masyarakat Islam sahaja yang berbekam. masyarakat di negara China dan Korea turut telah mempraktikkan ilmu perubatan warisan nabi ini sejak ribuan tahun dahulu hinggakan ramai beranggapan bahawa mereka inilah pelopor kepada perubatan ini. Bukan sahaja timur, malah masyarakat barat juga mula mengamalkan kaedah ini. Tak percaya, penulis syorkan layari laman sesawang berkaitan thesisyang berkaitan berbekam.

Pernah juga seorang ahli bekam dari California, Amerika Syarikat, Dr. Michael Reed Gach dalam bukunya, Potent Poins: a Guide to Self Care For Common Ailments, terpaksa akur dengan kehebatan rawatan perubatan bekam yang menjadi penawar kepada pelbagai penyakit. Akhirnya beliau menyarankan agar ia diterapkan di dalam kehidupan seharian masyarakat di Barat, setelah melakukan pelbagai kajian saintifik mengenai bekam dan terbukti keajaiban rawatan ini yang tiada tolok bandingannya. Malah di dalam berita melaporkan, bahawa Hospital kerajaan akan memasukkan sebahagian kaedah rawatan mengurut tradisional dan kaedah berbekam sebagai rawatan tambahan.
 
Pada mulanya, bila penulis dengar berbekam memang penulis takut. Yelah dahulu penulis pernah menonton TV berkaitan berbekam. Rawatan dengan menggunakan satu pisau kecil. Beberap torehan akan dibuat dibahagian kulit tertentu kemudian disedut dengan balang kaca sehingga darah berkumpul di dalamnya. Menurut sahabat penulis, kaedah itu banyak risikonya. Sekarang kaedah lebih selamat dengan menggunakan jarum (yang doktor guna untuk ambil sampel darah itu). Kemudian baru disedut dengan vakum.

Ini gambar hiasan. Penulis tak ambil gambar proses itu, bimbang pembaca wanita tak boleh tidur nanti tengok badan penulis yang sasa ini. Tapi kaedah dia sama macam ini.

Berbekam ada perkara sunat, contonhya berbekam ada hari yang elok berbekam seperti hari Isnin dan Khamis. Waktunya tengahari, tetapi mana-mana waktu pun boleh. Sebelum berbekam, badan akan disapu alkohol, lepas itu baru dicucuk dengan jarum. Penulis guna dalam 9 balang penyedut itu. Setiap satu balang 3 kali cucuk atau tiga kali sedut darah. Tak sakit pun, tak rasa apa. Rasanya beranak lagi sakit, jadi korang boleh cuba. Waktu berbekam, sahabat penulis akan baca beberapa surah, manakala penulis diminta baca ayat Kursi.  Proses berbekam.ambil masa kurang daripada 30 minit. 

Maaf ini pun bukan gambar penulis,hanya gambar hiasan. Bukan gambar penulis. 
Yelah bimbang kalau korang buat wallpaper desktop nanti
(Bagi pembaca wanita), jadi penulis ambil je dalam internet. 
Tapi kesan dia sama macam belakang badan penulis. Cuma yang penulis punya lagi biru.

Siapa yang berminat boleh menghubungi penulis. Penulis akan bagi nombor contact dia. Lelaki sahaja dan tinggal di Terengganu. Jom berbekam.

26 December 2010

Selingkar Kenangan : Udang Galah

Akhirnya perancangan selama dua minggu lebih akhirnya terlaksana. Maklumlah masing-masing sibuk dengan kerja dan  kerap ditunda kerana hujan. Penulis sebenarnya bukan pengemar aktiviti memancing. Memancing bagi penulis hanya untuk bertemu dan berborak-borak dengan kawan-kawan. Bukan kerana minat. Lagipun dalam sejarah hidup penulis. Dalam 6 kali lawatan memancing, baru seekor ikan yang berjaya dibawa naik. Kali ini memancing di Kampung Padang Air, perjalanan 20 kilometer daripada rumah penulis.

 Saja-saja nak berborak dengan kawan-kawan. Kawan-kawan duduk sibuk tunggu udang,
penulis sibuk baca paper.

Sungai ini banyak udang galah. Udang galah jika diikutkan merupakan makanan orang kaya. Harganya boleh mencecah RM40 untuk sekilogram. Udang galah sebenarnya tidak memilih makanan, antaranya cacing, jantung ayam, udang kecil dan mahupun isi ikan. Namun pilihan utama tetap cacing tanah kerana berkaitan rapat dengan bentuk badannya dimata kail dan kesesuaian satu-satu lubuk udang tersebut. Pada mulanya penulis akui, memang geli pegang cacing. Yelah tak pernah pegang. Tapi bila kawan penulis sindir dengan gelaran "budak bandar", terus je hilang geli.

 Mee cacing..nyum..nyu

Ketika memancing udang,  umpan perlu selalu diperiksa dimata kail. Caranya selepas 5 minit umpan dilabuhkan dan tidak ada sebarang isyarat, jadi perlulah mengangkat joran untuk mempastikan sama ada ia tersangkut atau pun sudah memperolehi udang. Jika selepas 15 minit masih tiada isyarat udang, ini bermakna kawasan tersebut tidak sesuai untuk pancingan udang dan perlu beredar ke tempat lain. Tapi penulis bukan jenis yang sabar, selalu angkat mata kail awal.


 Ini sungai tempat memancing.

Dalam keseronokan menunggu udang, terdetik dalam hati penulis kesedihan pencemaran yang berlaku. Dulu mesti air sungai ini jernih dan tiada sampah, sekarang  semakin keruh dan sumber hidupan seperti udang juga semakin berkurangan. Sedih sebab sampah dibuang merata-rata yang membawa kepada pencemaran . Menurut laporan akhbar, dijangka kesemua bekalan ikan komersial dan spesies hidupan akan habis menjelang tahun 2048. Menurut LiveScience, analisis sejarah, eksperimen dan data perikanan berhubung spesies ikan  dan ekosistem, para penyelidik mendapati, ketika bekalan makanan utama semakin menekan, kepupusan kehidupan marin boleh mengganggu biodiversiti secara global. Jadi sumber makanan semakin berkurangan, dan petanda awalnya kenaikan harga.
 
Tidak dinafikan bahawa industri perikanan Malaysia merupakan penyumbang besar kepada sumber makanannya. Dengan pengambilan perkapita tahunan sebanyak 45 kilogram, penduduk Malaysia adalah antara yang tertinggi mengambil ikan sebagai diet harian di Asia Tenggara. "Namun, sumber ini semakin merosot dan kepelbagaian biologinya diancam oleh aktiviti manusia". Penulis pernah menonton rancangan dalam Discovery Channel iaitu River Monster yang mengisahkan dokumentari memancing ikan terbesar diseluruh dunia. Hosnya bernama, Jeremy Wade. Penulis kagum dengan beliau kerana, cara beliau berfikir. Setiap kali beliau mendapat ikan tidak kira kecil atau besar. Beliau akan melepasnya kembali. Jadi penulis bernazar, kalau dapat ikan penulis akan melepasnya kembali, dan hanya udang sahaja yang akan dibawa pulang. Kerana datang hanya untuk menangkap udang, bukan ikan, jadi konsepnya ambil apa yang perlu sahaja

Biasanya kalau memancing ini, mulut kena jaga. jangan cakap lepas je.  Yelah, kita datang ke tempat "orang tak nampak", jadi mulakan dengan bismillah. Kawan penulis mengatakan bahawa, ada udang mungkin ada buaya. Jadi mata dan telinga sentiasa berwaspada kerana kebiasaan lubuk udang dikongsi bersama oleh sang bedal. Jadi dalam kita seronok-seronok bedal udang, jangan sampai kita juga kena bedal sudah. Macam menjadi kebiasaan, penulis balik dengan tangan kosong, kecuali kawan-kawan penulis. Dah biasa, haha.


 Senyumlah boleh udang, boleh buat tampura. Senyum..senyum sepak kan.




25 December 2010

Tokoh yang Dikagumi No 10 hingga 1 (Siri Tokoh Tempatan)

Tokoh yang dikagumi No 10 hingga 1, merupakan beberapa siri post berkaitan tokoh-tokoh yang penulis kenali . Manakala, urutan nombor 10 hingga 1 mewakili penanda aras tahap penghormatan dan kekaguman penulis  terhadap tokoh berkenaan. Bilangan ini ditentukan berdasarkan sumber pengetahuan yang penulis dapat daripada akhbar, majalah, buku, internet dan rancangan tv. Semua itu penulis himpun dan kongsi seperti apa yang masih terkumpul dalam ingatan penulis berkenaan tokoh berkenaan.
Insyaallah akan menyusur post yang berkaitan tokoh-tokoh yang dikagumi siri tokoh tempatan, tokoh antarabangsa, tokoh barat, tokoh Islam, tokoh sains dan teknologi, tokoh sastera dan tokoh yang paling kejam.

Siri Tempatan
NO10
Tun Dr. Mahathir Mohamad

Perdana Menteri Malaysia yang paling lama memerintah. Satu-satunya Perdana menteri Malaysia yang mempunyai title doktor(Perubatan). Seorang pelajar yang cemerlang, dimana beliau pernah mendapat tajaan biasiswa melanjutkan pelajaran ke King Edward VII College of Medicine, Singapura. Beliau ini dulu aktif bersukan, sukan kegemaran ialah ragbi, isterinya pula badminton. Beliau dapat gelaran dockor di Universiti Malaya. Kalau tidak silap penulis beliau sewaktu zaman pemerintahan Tengku Abdul Rahman, pernah melakukan demostrasi jalanan, tetapi bila giliran Mahathir memerintah dia pula yang melarangnya dengan menggunakan akta Aoku, selepas peristiwa demostrasi jalanan yang diketuai oleh Anuar dahulu. Penulis kagum dengan Mahathir sebab pemikirannya.

**(Tambahan, tiada kaitan dengan biodata mahathir) Penulis masih ingat, sewaktu untuk masuk ke Universiti Putra dahulu. Untuk pengetahuan, bagi pemohonan jurusan pendidikan. Terdapat dua tapisan berbanding permohonan subjek lain. Pertama melalui ujian bertulis, 120 soalan jawab dalam masa 30 minit kemudian selepas lulus, ujian temu duga pula. Lulus kedua-duanya barulah dapat memilih jurusan pendidikan. Dalam ujian temu duga, penulis masih ingat. Dalam bilik itu ada 1 seorang penemuduga, soalan yang ditanya apa perbezaan pemerintahan Mahathir dengan Abdullah Badawi. Pada mulanya, bimbang juga kerana tidak pasti sama ada penemuduga ini kaki pembangkang atau kerajaan. Jadi penulis jawab tengah-tengah. “Pemerintahan Mahathir elok, sebab beliau berjasa terhadap pembangunan dan perindustrian Negara, tetapi zamannya dicemari dengan isu rasuah. Manakala Pak lah, pemerintahannya dihormati kerana dasar membasmi rasuah dan ketelusan, tetapi corak pemerintahannya lemah.” Jawab bertapis, bimbang juga masa itu. Tapi Bersyukur, dapat juga jadi cikgu. 

Pada pendapat penulis, Mahathir dikagumi kerana corak pemikirannya berpandangan jauh dan beliau seorang yang bersuara lantang. Sentiasa berfikiran kehadapan, tidak hairan beliau satu-satunya pemerintahan Malaysia yang disegani dirantau Asia. Indonesia waktu itu cukup takut dengan kemampuan Malaysia pada zamannya, malahan turut diakui dunia. Daripada kelantangan beliau bersuara, dia tidak lepas mengkritik, contohnya dalam bukunya “Dilema Melayu”. Penulis pinjam  buku ini  diperpustakaan UPM. Buku yang dikeluarkan pada tahun 1970. Buku ini cukup lantang menyuarakan tentang nasib bangsa Melayu dan kekangan masyarakat Melayu tidak boleh maju berbanding bangsa lain. Buku ini dahulu, sebenarnya merupakan buku kontroversi.

Apa yang penulis kagum dengan Mahathir, beliau ini kuat membaca. Dia berpegang teguh pada konsep bahawa pembelajaran adalah proses seumur hidup. Tidak hairan jika beliau berjaya memperkenalkan pelbagai dasar dalam merangsang penjanaan ekonomi Negara. Pelbagai ilham dijananya untuk penbangunan negara, tetapi pada masa yang sama ada juga yang dikorbankannya untuk mencapai matlamat berkenaan. Contohnya pemansuhan Akta Bahasa Kebangsaan dalam pentadbiran dan pendidikan. Tetapi Mahathir otaknya selalu memikirkan kehadapan.  


NO 9
Tun Hussein Onn

Tun Hussein Onn, Presiden UMNO yang keempat. Tun Hussein dilantik menjadi Timbalan Presiden UMNO menggantikan Allahyarham Tun Dr. Ismail Abdul Rahman yang meninggal dunia. Walaupun pada masa itu ekonomi negara terjejas oleh kemelesetan ekonomi dunia, Allahyaraham Tun Hussein bin Dato'Onn berjaya mengawal keadaan dan membantu Malaysia berkembang dari segi ekonomi dan sosial. Allahyaraham Tun Hussein bin Dato'Onn sentiasa mencuba meningkatkan taraf hidup masyarakat Melayu yang agak ketinggalan jika dibandingkan dengan kaum-kaum lain terutamanya dari segi ekonomi. Beliau dikenali sebagai “Penyambung Warisan Yang Terbilang”, malah  juga dikenali sebagai 'Bapa Perpaduan'.

Penulis kagum dengan beliau terutama selepas membaca arkib Akhbar Berita Mingguan Malaysia dan menonton rancangan mengenai beliau di Astro dan TV1.  Penulis pernah terbaca, Tun Hussein ini seorang yang berjiwa rakyat. Malah setiap minggu, beliau akan menjemput beberapa orang pemimpin negara untuk solat berjemaan dirumahnya, selepas solat mereka akan makan malam bersama. Di situ hanya topik berkaitan negara yang dibincangkan terutama dalam membaiki aspek pemerintahan sedia ada. Masanya banyak dihabiskan untuk kemajuan rakyat.


NO 8
Prof. Datuk Dr. Ismail Md. Salleh  

Allahyarham merupakan seorang pakar ekonomi merupakan senator pertama yang dilantik daripada kalangan orang kurang upaya (OKU) dan cacat penglihatan di Malaysia. Ditakdirkan menjadi buta pada umur 13tahun. Kecacatannya tidak menghalang beliau untuk terus maju. Beliau Berjaya menamatkan semua ijazah, master dan PHD di Amerika Syarikat.

Penulis sebenarnya serba salah sama sama ada nak meletak beliau atau anak Prof. Diraja Ungku Aziz iaitu Dr. Zeti Akhtar binti Ungku Abdul Aziz . Kerana kedua-duanya menpunyai rekod yang hebat. Untuk pengetahuan korang, Dr. Zeti Akhtar merupakan Gabenor Bank Negara Malaysia. Tandatangan dia yang ada dekat duit RM1,RM5,RM10 itu. Dr. Zeti ini hebat juga kerana beliau ini mendapat pelbagai anugerah. kalau tak silap penulis, baru-baru ini beliau dimanakan salah seorang  daripada 5 orang gabenor bank  terbaik dunia. Tapi bila penulis banding dan melihat kelebihan daripada semua aspek, penulis tetap kagum kepada Dr. Ismail Md. Salleh. Beliau seorang pakar ekonomi yang serba boleh, dan pemikirannya besar. 

Beliau juga adalah Naib Canselor L & G Twintech Institute Of Technology. Selain itu, beliau juga dikenali sebagai seorang yang sentiasa berusaha gigih. Pensyarah penulis pernah berkata beliau mempunyai daya ingatan yang cukup kuat. Malah walaupun buta, beliau dapat mengenalpasti susunan di mana fail yang diperlukannya mengikut baris dan kedudukan rak.


NO 7
Profesor Diraja Ungku Aziz

Beliau merupakan seorang yang ‘genius’. Penulis cukup kagum dengan beliau, terutama sifat cintakan ilmu yang ada padanya. Penulis pernah terbaca dalam akhbar Berita Mingguan beberapa tahun yang lepas. Dalam wawacara berkenaan, beliau menjelaskan bahawa beliau bukan dilahirkan dalam keluarga yang senang. Tapi semangat untuk belajarnya kuat. Beliau pernah bekerja di tapak binaan, kepintarannya membolehkan beliau menjadi kerani disana. Selepas kedatangan Jepun, beliau ditawarkan untuk belajar di Jepun. 

Beliau merupakansalah seorang pemikir yang cukup dikagumi. Bidang beliau meliputi pendidikan, ekonomi dan sebagainya. Beliau juga pernah mendapat anugerah terutama dalam bidang pendidikan dan komuniti(Dewan Masyarakat). Beliau juga menempa sejarah negara apabila menjadi penerima pertama menerima Anugerah Melayu terbilang dan tokoh Maal hijrah. Malah artikel berkaitan pandangannya cukup seronok untuk dibaca. Walaupun sesetengah pihak melabelkannya sebagai kurang Islamik. Penulis lebih suka mengambil jalan tengah dalam melontarkan tanggapan yang penulis tidak berapa pasti. Jadi terpulang kepada pembaca. Penulis mengagumi beliau kerana pemikirannya.


NO 6
Datuk Dr Hassan Ahmad

Beliau merupakan bekas Ketua Pengarah Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP), merupakan seorang tokoh yang berpengalaman luas dalam pelbagai aspek yang berhubung dengan penerbitan buku, penyelidikan, pengurusan, dan perancangan bahasa dan sastera. usahanya memajukan bahasa dan sastera Melayu, beliau banyak sekali menulis esei tentang bahasa, sastera dan penerbitan, dan telah mengemukakan banyak kertas kerja dalam persidangan-persidangan bahasa dan penerbitan buku pada peringkat kebangsaan dan antarabangsa.  Kerana kepakaran beliau itu, beliau telah beberapa kali dipilih oleh UNESCO sebagai pakar bagi seminar dan mesyuarat tentang perusahaan penerbitan buku di dalam dan luar negeri. 

Setelah bersara dari DBP pada tahun 1988, Datuk Hassan telah dilantik sebagai Wakil Tetap Malaysia ke UNESCO (Dewan Masyarakat).  Memandangkan pengalamannya yang luas dalam bidang penerbitan buku, sekembalinya ke Malaysia, Datuk Hassan telah dilantik pula sebagai Ketua Eksekutif Yayasan Karyawan. Penulis sentiasa membaca makalahnya terutama di dalam Dewan Masyarakat. Cara dia menulis cukup luar biasa. Tulisannya ilmiah dan tidak kaku, kerana disokong oleh fakta dan statistic(bukan cakap kosong). 

Disamping itu, pembaca pernah membeli bukunya yang bertajuk “Ke Luar Jendela”. Buku itu membincangkan masalah berkaitan bahasa, sains, budaya, sejarah, politik, teknologi, agama dan banyak lagi. Pembaca akan kagum melihat bagaimana beliau menulis dan mengupas sesebuah topik, seperti dia mempunyai pengetahuan yang cukup luas berkaitan topik berkenaan.


NO 5
Tan Sri Syed Mokhtar Al Bukhary

Beliau merupakan pengasas kepada AmBank Group dan  pengerusi Yayasan Al Bukhary iaitu sebuah badan kebajikan. Semasa kecil sebelum ke sekolah, beliau pernah menjual roti canai dan lobak di pasar pagi dan ketika beliau bersekolah di St Michael Independeng school, beliau membantu ayahnya menjual lembu (Dewan Masyarakat). Beliau merupakan tokoh koperat ketujuh terkaya di Malaysia dengan anggaran kekayaan melebihi RM3.67 bilian. 

Penulis kagum dengan motivasinya, serta sifat dermawannya. Selain menjalankan perniagaan beliau juga tidak lupa untuk beramal. Kalau tidak silap Yayasan beliau tubuhkan pernah menghantar golongan yang tidak berkemampuan menunaikan umrah dan memberikan sumbangan. Selain itu, pemikirannya cukup hebat. Penulis pernah membaca dalam Majalah Keusahawanan beberapa tahu yang lalu.  Dalam majalah berkenaan beliau menjelaskan bahawa dia cukup hairan kenapa masyarakat hanya ingin tahu berkaitan kejayaannya sahaja, tetapi bukan kegagalannya. Beliau menjelaskan bahawa kejayaan terhasil daripada berpuluh kegagalan. Dan setiap pintu kegagalan ada tips untuk mencari kejayaan.


NO 4
Y.B. Dato' Razali bin Ismail

Timbalan Menteri Pelajaran II, Y.B. Dato' Razali bin Ismail. Allahyarham meninggal dunia secara mengejut di Institut Aminuddin Baki. Pengalaman perkhidmatan beliau ialah sebagai Timbalan Menteri, Kementerian Pelajaran Malaysia , Ahli Parlimen Kuala Terengganu. Pengerusi, Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional, . Beliau merupakan kenalan  kepada Mak Saudara penulis dan pengerusi PIBG di sekolah penulis dahulu. Beliau cukup dikenali dan penulis kagumi. Beliau merupakan seorang guru yang sangat petah berbicara. Penulis masih ingat setiap kali hari permulaan sekolah setiap tahun, dia akan berucap dihadapan pelajar. Setiap perkataan yang diucap dan hujah begitu dalam, seperti sudah lama berlatih.

Beliau juga seorang ahli politik yang ulat buku. Setiap kali Parlimen berhenti rehat, beliau akan membuat ulangkaji di Perpustakaan Parlimen sebelum Parlimen memulakan persidangan. Tujuannya bagi memastikan setiap hujah dan soalan yang bakal dilontarkan dapat dijawab sepenuhnya. Bukan seperti sesetengah ahli yang hanya pandai mengetuk meja dan memcelah tanpa memahami apa yang dicelahnya. Pernah pensyarah penulis mengatakan sewaktu menaiki pesawat menuju ke Austaria yang mengambil masa 4 jam . Persyarah penulis berkata “Saya dapat duduk disebelahnya. waktu itu saya dan dia sama-sama membaca buku . Saya ingat saya yang gila membaca, tetapi dia lagi gila membaca daripada saya. Saya tertidur dan bila saya terjaga dia masih lagi membaca sehingga pesawat mendarat”. Selama penulis membaca apa-apa perkara mengenai perkembanagn dunia politik tanah air, penulis tidak pernah lagi melihat ada seorang pun ahli politik yang gila membaca selain dia dan Mahathir.

Selain itu, dalam dunia politik pula, beliau cukup amanah terutama menjaga duit yang diamanahkan untuk pelajar. Pernah satu ketika, penulis masih ingat sewaktu bersembahyang jumaat di Masjid Kubu kuat Pas. Penulis terkejut melihat beliau bangun dan terus berucap dihadapan penyokong Pas dan mereka mendengarnya. Dengan kata lain, beliau cukup dihormati sama ada lawan mahupun kawan. Tun Ahmad Badawi dalam akhbar berita harian pernah mengatakan bahawa jika Allahyarham masih ada, beliau sebenarnya akan dilantik menjadi Menteri Pendidikan mengantikan Hishamuddin. Semoga roh allahyarham ditempatkan ke dalam golongan yang dirahmati Allah.Amin


NO 3
Zaba atau Zainal Abidin bin Ahmad

Pendita Zaba merupakan tokoh yang tidak asing lagi dalam bidang bahasa. Tetapi ada diantara kita tidak begitu mengenalinya secara mendalam. Beliau juga seorang pemikir, kalau penulis nak cerita sejarah beliau, rasanya tak akan habis, terlalu panjang. Cukuplah kalau penulis katakan beliau merupakan seorang anak kepada seorang guru agama, beliau juga merupakan pengasas UMNO(bukan macam UMNO sekarang). Seorang guru dan pengkritik bangsa Melayu.
 
 Beliau juga seorang penulis yang mencipta pembendeharaan kata yang kita gunakan sekarang. Jadi tidak hairan beliau dianggap sebagai bapa Bahasa Melayu dan diangkat sebagai pejuang bahasa dan persuratan Melayu. Penulis mengumpul buku-buku koleksi penulisan Zaba yang setiap satu daripadanya setebal kamus “Cambridge Advanced Learner dictionary” milik adik penulis. Penulis ada 5 buah jilid dan belum habis dibaca. 

Zaba penulis yang bebas dan berfikiran luas, beliau pernah menulis mengenai bidang ekonomi, agama dan sikap Melayu.  Dalam bidang ini, beliau menyentuh mengenai kemiskinan dan cara-cara mengatasi masalah ekonomi orang Melayu.  Penulis pernah membaca  buku biodata ZABA keluaran UPSI, setahun yang lepas di Perpustakaan UPM.  Kalau tak silap, Zaba banyak menghasilkan  buku-buku yang seperti 'Falsafah Takdir Penggal Satu' yang telah mendapat tentangan dan 'Pendapat Perbahasan Ulama Berkenaan Dengan Kada' dan Kadar' yang telah diharamkan di Perak. Buku ini pernah diharamkan bukan sahaja mufti, malah sultan ketika itu. Dalam hal ini, penulis mengambil jalan tengah. Hanya tuhan sahaja yang tahu kebenarannya.



NO 2
 Y.A.B. Tuan Guru Haji Abdul Hadi Awang

Beliau merupakan bekas Menteri Besar Terengganu Darul Iman. Sewaktu Pas memerintah.
Mula terlibat di peringkat antarabangsa di Madinah apabila menjadi Ketua Pelajar Malaysia Universiti Islam Madinah di samping menjadi Setiausaha Agung Gabungan Pelajar-pelajar Asia Tenggara di Madinah. Semasa di Asia Barat, beliau aktif bersama Gerakan Ikhwanul Muslimin.

Beliau banyak terlibat di peringkat antarabangsa samada gerakan Islam atau gerakan rakyat. Contohnya beliau pernah mengiringi Presiden PAS, Dato' Fadzil Mohd Noor bersama deligasi pemimpin German Islam seluruh dunia untuk mendamaikan kumpulan-kumpulan mujahidin Afghanistan. Sifat beliau hampir sama dengan Tok Guru Nik Aziz. Rumah beliau seperti rumah penduduk biasa yang lain. Tidak mewah.


NO 1

Y.A.B. Tuan Guru Dato’ Haji Nik Abdul Aziz Bin Nik Mat 

Tok guru merupakan Menteri Besar Kelantan sehingga kini. Namun imej beliau lebih terserlah sebagai seorang ulama, di samping merupakan Mursyidul Am Parti Islam Se-Malaysia (PAS).  Beliau telah diletakan diantara 50 tokoh Islam berpengaruh didunia dan disenaraikan dalam buku berjudul “The 500 Most Influential Muslims”. Merupakanseorang yang baik, sejarah politik beliau cukup panjang. Cukuplah dikatakan bahawa beliau merupakan lepasan Al-Azhar dan pernah mengajar sebagai guru agama di kampungnya. 

Penulis pernah menonton tayangan mengenai temubuai dengan beliau. Penulis  cukup kagum dengan peribadinya. Nik Aziz sentiasa dikenali sebagai seorang Menteri Besar yang paling zuhud dan warak. Pada hampir setiap masa, beliau sentiasa dilihat dalam keadaan berjubah dan berserban. Beliau  bersolat dalam keadaan gelap apabila berada di dalam pejabatnya kerana tidak mahu menggunakan duit kerajaan untuk kepentingan dirinya. Rumahnya pula hanyalah sebuah rumah kampung biasa seperti yang dimiliki oleh rakyat kebanyakan. Rumahnya tidak berpagar sama sekali dan tiada pengawal keselamatan yang diupah untuk menjaganya. Nik Aziz juga seorang pemikir yang hebat, terutama dalam pentabdiran bercorakkan Islam.


** Maaf penulis tak sempat nak edit ejaan. Yang ini penulis buat sekali taip jee, pening kepala perah otak dan esok pagi penulis nak pergi memancing. Jadi kalau ada tersalah ejaan, harap maaf., kira halal je lah Wasalam. Mungkin ada sedikit berat sebelah, kerana nama yang disenaraikan tiada satu pun wanita.  Dalam hal ini, bagi pendapat peribadi penulis sendiri. Wanita yang hebat merupakan wanita yang digambarkan dalam pepatah ini "Tangan yang memegang buai itulah yang mampu mengoncang dunia". Insan yang penulis senaraikan di atas tidak akan berjaya mencapai setiap kejayaan mereka tanpa jasa insan yang melahirkan mereka. Dan jika anda membaca sejarah pemimipin dunia, setiap kejayaan dicapai semuanya berkait dengan wanita yang paling rapat dengannya. Contoh Obama, Najib, Hitler. dan lain-lain. Jadi faham-faham ye, ini bukan penindasan hak ye. Seterusnya siri Tokoh sains pulak...tunggu

24 December 2010

Saja-saja : Aku seorang yang curang

Aku seorang yang curang....


Aku akui,
Inilah diriku yang sebenarnya,
Aku memang curang,
Entah berapa kali aku curang,
Mungkin aku sudah lupa,mungkin sudah beratus-ratus kali,
Bagiku mereka hanya pemuas nafsu hatiku,
Tak dinafikan, aku memang menyayangi mereka semua,
Tapi menjadi lumrah hukum putaran alam,
Sama juga dengan perhatian dan kasih sayang,
Hari ini aku menyayangi Si A, esok Si B dan lusa mungkin Si C.

Samalah seperti hari ini,
Aku ke bandar untuk mencuci mata,
Aku berjalan di kaki lima,
Mataku memandang mencari mangsa,
Semuanya tidak menarik perhatianku,
Mereka semua jauh daripada citarasaku,
Ketika diri mula mengalah,
Datang sinar yang menyerlah,
Sinarannya mengamit pandangan,
Pandangan yang mengamit perhatian,

Aku mendekatinya,
Dia hanya diam,
Ku fikir dia pemalu,
Wajahnya putih, kulitnya nipis dan licin,
Dia memang menawan,
Hatiku jadi gundah gelana,
Perasaan sayangku meluap-luap,
Aku mula berbicara,
Aku rasa dia suka berpantun,
Jadi aku yang memulakan bicara;
    Baju batik kain batik,
         Batik datang dari jawa;
    Adik cantik abang cantik,   
         Bagai pinang dibelah dua.

Dia hanya membisu seribu bahasa,
Aku terasa dipermainkan pula,
Aku menjadi tak keruan,
Perasaan gerang, sayang, tertarik serentak datang,
Masing-masing berebut meminta perhatian,
Tanpaku sedari tanganku memegang dirinya,
Baruku tahu kulit halus dan licin,
Aku membelainya, ku pegang lembut dia,
Aku tak mahu dia terluka,

Tiba-tiba lamunan antara kami terhenti,
Ada seorang lelaki setengah usia mula menyedari,
Aku rasa lelaki itu menjaganya,
Aku tak kira,
Aku sudah tertarik kepadanya,
Berapa harga kau pinta, tetap aku kabulkan jua,
Aku dah tak tahan lagi dengannya,
Aku sudah mula jatuh cinta,
Entah untuk beberapa kalinya,

Aku pergi ke arah lelaki itu,
Aku membawa dia bersama,
Aku pegangnya rapat-rapat,
Aku tak mahu dia lari bersama orang lain,
Aku runding harganya;
"Uncle dia ini berapa,"
"Ooo yang ini..... baik punya,"
"Gua bagi lu angkat murah jee. Comfirn lu puas hatinya dengan dia,"
"Tahu, berapa?"
"Gua bagi lu harga RM 20,dia murahkan...,"
"Betul dia memang murah, tapi dia yang paling menarik,"

Aku terus membayarnya,
Aku terus menghidupkan kereta,
Membawanya balik menuju ke istana kami berdua,
Malam ini tidurku berteman,
Akanku belai dia sepuas-puasnya,
Tapi aku akui, dia mungkin tak kekal lama,
Sama seperti yang lain,
Esok lusa, aku mungkin melupainya,
Awas diluar sana, anda mungkin mangsa berikutnya....Hahhahah




* Hahaha. Moral of the story, mungkin mula-mula korang baca, fikiran korang ke arah negatif (Kebanyakkan orang lah, mungkin pembaca ini tak kot...haha).  Ye alah ayat yang digunakan ehem-ehem. Tapi dalam dunia yang sebenar, kita tidak boleh segera menjatuhkan hukuman (tanggapan) kepada seseorang kerana luarannya dan perbuatanya, tanpa kita selidik atau kita benar-benar tahu kebenarannya. Samalah falsafahnya dengan mononton filem, walaupun posternya buruk, tetapi belum tentu kualitinya buruk. Menarik atau tidak sesebuah flem bukan ditentukan oleh kata-kata aluan pelakon, tetapi tepukan  penonton  diakhir tayangan.Samalah seperti hidup ini, kita tidak boleh menjatuhkan sesuatu tanggapan jika kita tidak pasti kebenarannya. Tapi kalau luaran negetif, mesti masyarakat mengatakan dalaman juga negatif. Lumrah manusia. Haha, penulisan ini sekadar salah eksperimental untuk mengejutkan korang je...hahahha. Jadi aku nak perkenalkan si dia;


Ini wajah kekasih lamaku, aku dah puas dengannya . Namanya Pelangi.
Hubungan kami hanya bertahan 2 hari. Dia memang membosankan




Perkenalkan kekasih baruku. Aku baru jatuh cinta padanya. Dia suka berpantun.



Hahaha...aku tak ada idea...Penulisan yang paling kontroversi ini,..hahahahha

23 December 2010

Saja-saja 3


Mengemas bilik, terjumpa buku-buku lama berkaitan sains.  Buku-buku itu penulis beli sejak 12 tahun yang lepas, sewaktu disekolah rendah dan menengah dan mula mengumpulnya sehingga sekarang. Cuma sekarang lebih banyak membeli buku-buku berbentuk bahasa, pendidikan dan sejarah.
 (Buku dah berhabuk)

Penulis masih ingat, kalau dulu penuh rak dengan buku-buku sains. Bidang sains yang paling penulis minat, bidang astronomi, kejuruteraan, tumbuhan, haiwan dan teknologi. Tetapi lemah sikit dalam bidang anatomi, biologi dan kimia. Juga sangat lemah dalam memahami pengiraan formula. Mungkin masa form 4 dulu patut ambik aliran kejuruteraan, bukannya sains tulen.  Hahaha. Tapi mungkin kekuatan dan kelebihan lebih kepada aspek pemahaman atau logik thinking. Kerana sains bagi penulis juga melibatkan sedikit pemahaman, dan bukan hanya bergantung kepada pengiraan semata-mata. Dalam sains itu mempunyai banyak teori dan setiap teori saling berkaitan. Jadi kita perlu memahami setiap teori dan bagaimana ia berfungsi .

Mungkin sesetengah sahabat tak tahu, sewaktu kecil-kecil dulu sampai tingkatan 4, cita-cita nak jadi astronomi. Penulis masih ingat, pernah ada sahabat lelaki terkejut, dia ingat penulis budak bahasa jee. Bila penulis berdebat teori masa yang diperkenalkan oleh Albert Einstein berkaitan ruang, bahawa kita boleh jump daripada Bima sakti  kepada bintang-bintang lain macam dalam tv itu yang dikenali sebagai worm hole dia tak percaya. Memanglah diakui jarak antara bintang-bintang melibat jarak yang diukur dengan kelajuan cahaya. Contoh jarak antara bumi dengan bulan jaraknya 2 saat kelajuan cahaya dan jarak matahari dengan bumi lebih kurang 4 minit kelajuan cahaya. Satu saat kelajuan cahaya bersamaan 2000 batu.  Tetapi Einstein pernah kata bahawa angkasa ini sifatnya seperti sarang labah-labah. Kalau ada teknologi dan tenaga  kuat  bersamaan satu letupan supernova (bintang yang mati) dengan tenaga itu kita boleh cipta satu worm hole yang boleh menjadi jalan pintas. Contohnya sarang labah-labah, kalau sarang itu tegang mesti diameter keluasannya luas. Jadi jarak Antara titik A ke B jauh. Tetapi bayangkan kalau ada beban di tengah-tengahnya. Sarang berkenaan akan melentur ke bawah. Dan diameter keluasannya akan berkurangan. Jadi jarak titik A dan B menjadi semakin dekat untuk dihubungkan. Teori ini sama dengan teori worm hole. hahah. Terganga mulut dia bila dengar. Itu mujur dia tak tanya lagi nama-nama bintang. Bukan setakat nama bintang, nama sesetengah satelit dan planet serta fungsinya pun penulis tahu. Malah jenis-jenis haiwan dan  sejarah lagi lah y penulis boleh terang sikit-sikit. haha. Lagi terganga dia. Bukan semata-mata bahasa. Haha.

Astrafirullah, mengucap-mengucap tak baik riak..haha. Saja je gurau. Sebab terfikir, manusia ini hanya menggunakan tidak lebih daripada 10% kemampuan otak, selebihnya 90% tidak digunakan sepenuhnya (Malas nak terang kenapa otak bersifat bendalir dan bukan pepejal uang itu post lain). Seperti mana lahir istilah-istilah profesional. Istilah profesional sebenarnya merujuk kepada seseorang yang hanya menpunyai satu kemahiran dan dia betul-betul mahir dengan kemahiran berkenaan sahaja.  Bagi penulis, ada kelebihan dan kelemahannya. Kelebihan, dia memang mahir dan arif dengan jurusannya. Tetapi kelemahan, tiada berlaku perkembangan ilmu diluar bidangnya. Kalau kita tengok Leonardo de Vinci, pemikirannya lebih kepada konsep universal thinking. Dia tidak terikat oleh mana-mana bidang, yang penting bidang itu merupakan bidang yang bersifat ilmuan dan membiarkan minatnya menerokai bidang-bidang berkenaan.

Sebab itu, kadang-kadang penulis bimbang, sama ada subjek di universiti yang penulis ambil ini sesuai atau tidak dengan jiwa diri penulis. Tapi, kadang-kadang kita kena berfikir positif. Walaupun bahawa ia bidang bahasa, tak semestinya ia terikat dengan bahasa dan sastera semata-mata. Dalam bahasa boleh juga diselit kan unsur sains. Contonya, tahukan kamu semua bahawa bahasa juga merupakan salah satu cabang perubatan. Pernah tak dengar, teknik pukau atau hipnosis. Teknik ini mengunakan bahasa sebagai medium pujukan untuk menyakinkan pesakit atau membawanya ke alam bawah sedar. Kalau tak silap, penulis lupa sumber daripada mana. Teknik ini digunakan bagi mengurakan rasa sakit sewaktu pembedahan. terutama  pembedahan mencabut gigi. Teknik ini popular pada abad ke 1700 dan 1800 di eropah. Malah bahasa juga digunakan pakar psychiatrist untuk merawat pesakit, bukan semata-mata bergantung kepada pengambilan ubat. Tahukah kamu bahawa mempelajari dan menguasai lebih daripada 4 bahasa mengurangkan risiko untuk mengalami penyakit nyayuk atau azimer. Malah dalam teknologi ada juga bahasa. Contohnya codeing atau bahasa atur cara program untuk menghasilkan perisian juga menggunakan bahasa. Walaupun bahasa yang  digunakan ringkas, tetapi ia juga boleh diambil kira sebagai bahasa. Semua itu penulis dapat bila baca-baca buku sains dan kaitankan dengan bahasa. jadi kadang-kadang kita kena berfikir positif. Walaupun tidak mempelajari sains secara khusus, tetapi skop basic knowladge atau pengetahuan kita mesti luas. Sebab pengetahuan itu ada dimana-mana.  Dalam bahasa ada sains, dan dalam sains ada bahasa. Jadi seronok bila pengetahuan kita diluaskan dalam pelbagai bidang. Dan rasanya tak rugi kalau kita membaca buku lebih daripada skop yang kita pelajari.

Info 101

 "Tahukah korang bahawa ahli-ahli sains di NASA tahu tentang kewujudan bakteria di planet  Marikh bermula pada bulan ogos, 1996, apabila seketul meteroid sebesar bola lisut jatuh ke Bumi daripada Planet Marikh. Bila Dilihat, terdapat tanda-tanda fossil bakteria di dalamnya."
Sumber majalah keluaran 1996. (Astonomi)


"Bilangan bintang-bintang  di angkasa lebih banyak berbanding bilangan pasir-pasir di muka bumi ini"
National Geographic keluaran 1999.(Astonomi)


"Tahukah bahawa kucing mula dijinakkan menjadi binatang peliharaan sejak 3000 tahun yang lalu sewaktu zaman firaun"
(Haiwan)


"Tahukah kamu bahawa Aldof Hilter membunuh diri dan isterinya sewaktu tertera Soviet Union mengepung kubunya di Berlin. Mayatnya dibakar diluar kubu oleh tenteranya. Bagi mengelakkan mayat berkenaan daripada dirampas. Tetapi wujud teori kospirasi bahawa Hitler tidak mati dan melarikan diri. Kerana, menurut keterangan saksi, sewaktu Hitler menembak dirinya. Tiada sesiapa yang melihatnya, dan mayatnya diusung dalam keadaan berbungkus. Teori mengatakan bahwa mayat berkenaan  ada milik orang lain bagi membolehkannya melarikan diri. "
(Sumber Discovery Channel: Hitler )

 "Tahukah kamu bahawa, penjajah Napoleon Bonaparte yang mencetuskan perang dunia pertama mati bukan kerana disebabkan peperangan. Tetapi disebabkan oleh keracunan Arsenik "
(Mustika)

"Tahukah kamu bahawa orang India dahulu tak makan masakan pedas.  Apabila cili atau lada dibawa masuk ke India oleh portugis. Mereka mula mengubah corak masakan mereka.Akhirnya lahirlah kari. "
(Sumber lupa)

20 December 2010

Saja-Saja 2

Leonardo da Vinci,  korang mesti kenal . Dia sebenarnya, tiada pertalian darah dengan aku.Tapi kalau dengan Leonardo de carpio itu, mungkin ada kot..haha. Aku jarang tengok TV. Kalau buka pun hanya untuk tengok Education Channel macam Discovery , History Chaneel dan National Geo. Saluran sukan jarang-jarang itu pun jika ada perlawanan bola sepak.  Nak dijadikan cerita, Aku terbuka History Chaneel. Program berkaitan dengan Leoardo da Vinci. Masa dekat sekolah dulu, dia ini salah satu tokoh yang aku kagum juga. Sebab time sekolah dulu. Markah Sains aku yang tertinggi dekat sekolah, tapi masuk menengah atas je merudum. Mungkin waktu itu berlaku ketidakseimbangan hormon alah macam movie gila-gila pengantin itu. haha. 

Sebab apa aku kagum dengan mamat ini. Bukan sebab dia kahwin ramai. Tetapi sebabnya mamat ini seorang yang bersifat universal thinking bererti teori pemikiran secara umum dalam semua bidang, sama ada sastera, sains, kejuruteraan, perubatan, penyajak, matematik, pekebun dan banyak lagi. Pemikirannya mendahului masa peradaban zaman masyarakatnya. Cabangnya luas, baginya tiada bidang yang terikat untuk dikaji, asalkan dilakukan mengikut minat dan ilhamnya. Dia juga pernah mengkaji anatomi manusia, dimana dia pernah membedah mayat-mayat termasuk mayat wanita mengandung dan melukisnya kembali untuk tujuan katelog.

Korang pasti pernah mendengar novel Da Vinci Code karya Dan Brown, malah novel yang dicetak lebih 3 juta salinan itu juga pernah difilemkan. Nak dijadikan cerita bahawa pemikiran mamat ini hebat. Malah kajian baru-baru ini juga yang dimuatkan dalam surat khabar Kosmo mendedahkan bahawa dalam gambar Mona Lisa, dibahagian matanya  ada tertulis simbol kemungkinan satu code. Katanya code berkenaan merupakan namanya.  Lukisan code yang paling terkenal yang pernah aku tahu, kalau tak silap pernah disiarkan dalam Discovery Channel tahun lepas dalam lukisan seperti dibawah ini.

 
St. John and Jesus from The Last Supper

Dalam lukisan ada code berkaitan simbol huruf M. Pengkaji mengatakan simbol ini mewakili makna-makna tertentu yang ingin disampaikan oleh Da Vinci. Tapi itu bukan yang aku nak cerita (dah telajak). Aku nak bagi tahu bahawa dalam rancangan yang aku baru tengok ini. Gambar mona lisa (Rajah 1) yang dilukis Da Vinci dan gambar-gambar lain yang pernah dilukisnya, contoh gambar lukisan wajahnya sendiri ( Rajah 2) .

Rajah 1

(Rajah 2)

Menurut pendapat pengkaji yang terdahulu. Lukisan Mona Lisa ini merupakan seorang wanita iaitu isteri kepada awan Da Vinci. Itu kenyataan pengkaji awal. Tapi rupa-rupa, hang tau tak. Gambar Mona Lisa merupakan gambar wajah Leonardo Da Vinci sebenarnya. Menurut rancangan berkenaan. Leonardo suka melukis potret yang menyerupai wajahnya. Malah jika dikaji struktur geometri pada semua lukisan Da Vinci, semua lukisan itu dilukis sama dengan geometri muka Leonardo. Sama seperti gambar yang aku edit sendiri seperti mana yang dibuat dalam rancangan berkenaan (Rajah 3).
(Rajah 3. Gambar yang aku edit)

Bukan nak kata mamat ni pondan or apa. Bukan, cuma nak kata bahawa bukan senang untuk melukis sesuatu wajah dengan menggunakan kaedah geometri yang sama dalam semua lukisan yang dilukis. Dimana wajah individu atau manusia mengikut teori mempunyai bentuk geometri yang berlainan dan sukar untuk disesuaikan. Tetapi mamat boleh buat. Malah mengikut teori juga. Mamat ni sebenarnya yang mencipta kamera atau gambar. Cuma gambar yang dihasilkan itu dicetak diatas kain dan bukannya di atas kertas. Tapi sayang, sepandai-pandai manusia. Mereka tetap tak dapat mengkaji kehebatan kebenaran tuhan. Jika Leonardo dapat mengkajinya dan menghuraikannya tentu dia sudah memilih agama Islam.  Jadi Moral of the story , bahawa Nur Hidayah itu milik tuhan, tak kira dia paling bijak, atau paling tak pandai. Yang menemukan kebenaran agama, bukan kepintaran manusia. Tetapi hak daripada Allah. 


19 December 2010

Jom Sembang Topik : Malaysia tetap hormati ajaran Syiah di negara lain.

  Malaysia sentiasa terbuka dalam hubungan diplomatik dan mengiktiraf fahaman Syiah yang diamalkan oleh negara-negara Arab seperti Iran, kata Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Jamil Khir Baharom.

Bagaimanapun, beliau berkata kerajaan tetap mengharamkan fahaman Syiah diamalkan di negara ini ekoran terdapat beberapa faktor yang boleh mengelirukan orang Islam dan bertentangan dengan fahaman Ahli Sunnah Wal Jamaah yang diamalkan oleh rakyat Islam di Malaysia.

"Jika ada dua mazhab di negara ini mungkin akan berlaku pertumpahan darah kerana masyarakat Islam berbeza pendapat seperti yang berlaku terhadap masyarakat Islam Pakistan dan Iraq.

 (Petikan http://www.malaysiakini.com/news/151198)

Penulis Terbuka laman web MalaysiaKini.com, ada satu artikel bertajuk  Malaysia tetap hormat ajaran Syiah di negara lain. Walaupun penulis menghormati dan kagum dengan tokoh Iran, Mahmoud Ahmadinejad dan Ayatollah Ruhollah Khatami. Tapi tidak bermakna penulis mengiktifar agama ini. Pengiktirafan cuma pada corak peribadi sesetengah individu dalam fahaman ini. Kerana kagum dengan sifat zuhud dan amanah pada jiwa mereka berbanding sesetengah pemimpin dalam dunia Islam yang sebenarnya dan bukan pada fahaman Syiah mereka. Nabi s.a.w pernah berkata  bahawa Umat Islam ini pula berpecah kepada tujuh puluh tiga.Tujuh puluh dua daripadanya dalam neraka cuma satu sahaja dalam syurga.  Iaitu ahli sunnah waljamaah.


Ahmadinejad tidak kisah tidur dimana-mana. Kerana dia sudah biasa hidup secara sederhana. Tidak seperti pemimpin-pemimpin dunia lain, mahupun pemimpin daripada negara Islam.


Kalau ikut sejarah Puak ini berpendapat bahawa Saiyidina Ali sahaja yang berada di pihak yang benar.Puak ini jugalah yang menyatakan bahawa Ali yang berhak memegang jawatan khalifah.Mereka merasakan sesiapa sahaja yang memusuhi Saiyidina ‘Ali semata-mata ingin merebut jawatan tersebut adalah dikalangan orang-orang yang zalim.Lebih keterlaluan dan melampau mereka dengan mudah berpendapat bahawa Saiyidina Ali adalah orang yang paling layak menerima perlantikan sebagai khalifah islam terlebih dahulu berbanding Saiyidina Abu Bakar,’Umar dan Uthman selepas kewafatan Rasulullah S.A.W.

Penulis pernah terbaca buku bertajuk Himpunan kisah-kisah benar : antara keberanian, kepalsuan & kepahlawanan terbitan Pustaka Ilmi (1998). Tertarik dengan kisah pembunuhan Sayyidina Husain di Karbala. Pembunuh yang membunuh Sayyidina Husain mengikut buku ini merupakan Syiah Kufah melalui Abu mikhnaf lut bin yahya dan konco-konconya. Penulis masih ingat kata-kata ustaz Masjid Ladang sewaktu kuliah Maghrib. Dia pernah berkata, ada kawanya daripada golongan syiah bergegas pulang ke Iran, pada tarikh berkenaan. Padahal dia berada di Mekkah ketika itu. Dia bertanya kenapa, dia berkata bahawa dia ini merayakan perayaan Syiah. Dan bagi pengikut Syiah, Iran lebih menjadi keutamaan daripada Mekkah.  Pada 10 Muharram puak Syiah Kufar akan menyabut satu  perayaan dimana mereka akan menyeksa diri sebagai tindakan penyesalan  yang mereka lakukan. Perayaan ini dianggap sebagai menghapuskan dosa mereka.


Sedang menyebat diri mereka sendiri.

Perayaan ini merupakan hari penyesalan pengikut Syiah di Kufah setelah mereka membunuh Sayyidina Husein di Kufah. Ini di mana, merekalah yang menjemput al-Husein ke Kufah kemudian menipu cucu Rasulullah lalu membunuhnya. Ini dijelaskan dengan nyata oleh penulis Syiah Muhsin al-Amin dalam kitabnya A'yan al-Syiah dan Mula Baqir al-Majlisi dalam kitabnya berbahasa Parsi ; Jila' al-Uyun. Kelompok yang telah membunuh al-Husein ini dikenal dalam sejarah sebagai golongan 'al-Tawwabun' (orang-orang yang menyesal). Syiah telah mempropaganda kononya khalifah Yazid bin Mua'wiyah sebagai pembunuh al-Husein dengan meriwayatkan hadis palsu dicipta oleh mereka.

_______________________________________________________________
**Penulis yang menulis ini pun bukan manusia yang sempurna. Anggaplah post ini sebagai perkongsian pendapat kepada diri saya dan sahabat. Kerana mengeluarkan post yang berbentuk isu keagamaan, sedikit membimbangkan berbanding post genre lain. Kerana bimbang pembaca tersalah memahaminya. Oleh itu, jika ada ilmu yang lebih tepat dan perkara itu bertentangan dengan kenyataan saya, dimana sumber itu bersumberkan daripada  orang  yang lebih berilmu. Jadi berpeganglah pada ilmu itu, dan jangan pada saya . Kerana saya juga hanya insan yang jahil dan banyak yang perlu belajar.


Saja-saja


Siapa kata Kucing tak pandai jaga kesihatan. 




** Berhati-hati dengan "Geng Itik kati".


Kalau dapat mamat sekor ini. Akan ku peluk dan gigit....huhu

18 December 2010

Novel : Jalan-Jalan Pilihan - siri 5


"Man, cikgu rasa baik kita bawa ummi terus ke Hospital Sulltan Haji Ahmad Shah. Cikgu bimbang tengok keadaannya sekarang. Kalau dibawa ke klinik, doktor pasti akan meminta dihantar ke hospital. juga Jadi lebih baik kita  terus ke Temerloh. Di sana, rawatannya lebih rapi. " kata Cikgu Daud memberi pendapat.

"Baiklah cikgu, Man rasa pun macam tu juga. Baik kita terus ke hospital. Kesihatan ummi pun semakin teruk sekarang" balas Shariman sambil tangan kanannya memegang dahi Mak Esah. Perjalanan daripada Kampung Selendang ke Bandar Temerloh mengambil masa lebih dari 2 jam.
Mak Esah duduk menyandar dibahagian tempat duduk belakang dan wajahnya pucat.Shariman duduk disisinya sambil kedua-dua belah tangannya memegang tangan ibunya. Jalan daripada Kampung Selendang ke Kampung Pamah Kasih memang agak sempit. Jalan ini juga berlubang dan retak kerana  sering menjadi laluan lori balak. Dalam keadaan hujan lebat, jarak penglihatan juga kurang baik kerana tiada lampu jalan kiri dan kanan jalan.Oleh itu, Cikgu Daud memandu berhati-hati menyusuri jalan ke arah Bandar Temerloh.
Kereta Cikgu Daud memasuki pintu gerbang yang tertera selamat datang Bandar Temerloh. Dia terus membelok ke kanan, memasuki simpang tiga. Dia memberi lampu isyarat ke kanan. Dari jauh kelihatan petanda arah menuju ke Hospital Sultan Haji Ahmad Shah. Kereta membelok ke arah papan tanda pintu kecemasan. Cikgu Daud memberhentikan kereta betul-betul di pintu masuk bahagian kecemasan.Shariman keluar dan menuju ke bahagian pintu sebelah tempat duduk Mak Esah.  Kelihatan seorang petugas lelaki mendekati kereta Cikgu Daud.

"Boleh saya bantu" ujar petugas itu.

"Ibu saya sakit tuan," kata Shariman sambil membuka pintu kereta. Petugas itu melihat ke arah Mak Esah, lalu memadang ke arah kaunter kecemasan. Dia mengangkat tangan seperti memberi sesuatu isyarat kepada petugas di kaunter itu. Petugas dikaunter itu mengangguk faham. Dia terus membawakan sebuah kerusi roda. Shariman memapah Mak Esah untuk duduk di atas kerusi roda itu.

"Adik, pergi ke kaunter dihadapan sana untuk buat pendaftaran. Lepas tu, encik tunggu diruang menunggu." sambil menunjukkan ke arah kaunter pendaftaran.

Shariman terus melangkah menuju ke arah kaunter pendaftaran. Dari jauh dia dapat melihat kedua-dua petugas itu membawa Mak Esah memasuki bilik rawatan. Selesai mendaftar. Dia terus melangkah menuju ruang menunggu.Selang 5 minit, kedua-dua petugas itu keluar daripada bilik itu. Shariman terus bangun, dan mendapatkan kedua-dua petugas itu.

"Tuan, boleh saya tanya. Macam mana keadaan ibu saya."soal Shariman sambil wajanya jelas menampakkan kebimbangan.

"Macam ni encik. Sekarang ini ibu encik sedang mendapatkan rawatan. Doktor masih lagi memeriksanya. Encik duduk dulu di sini. Selepas doktor selesai, dia akan panggil encik." balas petugas itu, lalu melangkah meninggalkan Shariman. Shariman kembali duduk di bangku. Mata merenung tepat ke arah bilik rawatan yang pintunya bercat kuning. Dalam koridor itu, terdapat 3 pintu bilik rawatan, iaitu merah, kuning dan hijau. Di atas pintu itu tertera papan menjelaskan warna-warna bilik itu. Pintu bilik yang bercat merah, menunjukkan bilik untuk pesakit kritikal dan perlu diberi rawatan segera. Pintu berwarna kuning pula bagi pesakit semi-kritikal yang berada dalam keadaan separa sedar, pesakit ini juga akan diberi rawatan segera. Manakala pintu berwarna hijau, bagi pesakit yang sepenuh sedar dan akan diberi rawatan mengikut keutamaan.

Dari jauh kelihatan Cikgu Daud. Dia melangkah menuju ke arah Shariman, lalu duduk disebelahnya.

"Sabar Man. Insya Allah selamat. Banyakkan berdoa dan bersabar." ucap Cikgu Daud sambil tangannya menepuk-nepuk bahu Shariman tanda memberi sokongan.

"Insya Allah Cikgu." balas Shariman sambil kepala tunduk memandang ke arah lantai. Dan pada masa yang sama, matanya mula berkaca jernih. Tetapi dia cuba menahannya. Biarlah hatinya sahaja yang menangis.

Selang 20 minit. Terdergar satu pengemuman. "Kepada waris Puan Nur Esah Binti Abu, sila ke bilik berwarna kuning dengan segera....ulang bicara, kepada waris Puan Nur Esah Binti Abu, sila ke bilik zon kuning dengan segera."

Shariman dan Cikgu Daud terus bangun, lalu bergegas masuk memasuki bilik berwarna kuning. Di dalam bilik itu terdapat beberapa buah katil. Dari jauh kelihatan dua orang doktor memerhatikan Mak Esah, yang sedang terbaring di atas katil. Doktor itu memakaikan Mak Esah topeng oksigen. Shariman dan Cikgu Daud terus melangkah ke arah katil berkenaan.

"Minta maaf doktor. Macam mana keadaan ibu saya?" soal Shariman dengan cemas.

"Awak waris Puan Nur Esah," soal Doktor itu. Shariman mengangguk.

"Macam ni encik. Paras tekanan darahnya tinggi, mungkin berpunca daripada demam panas.Kalau tidak dirawat mungkin boleh melarat menjadi Hiperthermia. Dan kemungkinan tinggi untuk mengalami serangan strok. Tetapi keadaannya sekarang sudah sedikit stabil."

"Kami akan tahan Puan Esah buat sementara waktu di wad bagi tujuan pemantauan. Kerana keadaannya masih lemah dan kami juga bimbang kemungkinan dia untuk mengalami serangan strok,"

"Kami akan pindahkan dia ke wad sebentar lagi. Jadi encik berdua boleh tunggu diluar dahulu. Nanti kami akan maklumkan jika ada apa-apa" balas doktor itu. Shariman dan Cikgu Daud melangkah keluar daripada bilik itu.

Wajah Shariman kembali tenang. Kekuatan dan semangatnya kembali datang pada dirinya. Dia mengucap syukur, sambil tangannya menyapu wajahnya yang terpapar kelegaan.

"Syukur, Kak Esah dah selamat sekarang, " ucap Cikgu Daud seperti mengamin kata-katanya.

Selang 7 minit, tiga orang jururawat keluar daripada bilik itu sambil menolak katil Mak Esah. Shariman dan Cikgu Daud bangun dan melangkah menuju ke arah mereka.

"Encik berdua ni, waris Puan Nur Esah Binti Abu, " soal Jururawat berbaju biru.

"Saya anaknya." balas Shariman spontan.

"Macam ni encik. Ibu encik perlu di masukkan ke wad. Jadi boleh encik ikut kami ke sana," balas jururawat itu. Shariman membantu menolak katil Mak Esah menuju pintu lif. Pintu lif terbuka, mereka masuk ke dalam lif dan menekan butang tingkat tujuh. Pintu lif terbuka, katil Mak Esah di tolak perlahan memyusuri koridor menuju ke wad yang tertulis dipintunya Wad Bunga Raya. Wad ini khas untuk pesakit perempuan, manakala dihadapan wad itu pula terdapat pula wad Bunga Melur yang dikhaskan untuk golongan yang berkemampuan. Keadaan Wad Bunga Raya sedikit bising dengan keriuhan pelawat yang menziarahi pesakit.  Mak Esah di tempatkan dibahagian  koridor paling hujung. Di situ terdapat 3 buah katil yang sudah tersedia . Mak Esah ditempatkan katil disebelah kiri yang berhampiran dengan tandas.Di kirinya terdapat seorang wanita berumur 50-an berbangsa Melayu sedang membaca akhbar. Wanita itu tersenyum melihat Shariman memandangnya, Shariman membalas senyuman sambil menudukkan sedikit kepalanya tanda hormat.

Cikgu Daud memegang bahu Shariman seperti ingin mengatakan sesuatu. Shariman mengangguk memahami. Mereka melangkah keluar daripada wad menuju ke lif untuk turun ke tingkat bawah. Pintu lif terbuka, kelihatan orang ramai berkumpul di muka pintu lif menunggu giliran untuk menggunakannya. Sekarang waktu untuk pelawat. Jadi keadaan hospital dipenuhi dengan orang ramai yang sedang melawat pesakit. Shariman dan Cikgu Daud melangkah menuju tempat letak kereta Sampai dikereta, Cikgu Daud membuka pintu hadapan disebelah pemandu. Dia mencapai beg pakaian yang diletakkan di atas tempat duduk, lalu diberikan kepada Shariman.

"Man, cikgu rasa ...cikgu nak pulang dulu. Nanti jangan lupa telefon cikgu kalau berlaku apa-apa," ucap Cikgu Daud menginggatkan Shariman.

"Satu lagi. Man ambik ni," kata Cikgu Daud lagi sambil tangannya menyeluk saku seluarnya, dan mengeluarkan dompet. Lalu dikeluarkan 5 keping wang Rm50.00 lalu diberikan kepada Shariman.

"Cikgu. Tak apalah," kata Shariman seperti terkejut dengan tindakan Cikgu Daud itu.

"Man ambil je duit ini. Cikgu rasa, Man perlukannya untuk bayar kos rawatan. Ambil je," Ujarnya lagi, lalu mencapai tangan Shariman dan menyuruhnya mengambil wang berkenaan.

"Tak apalah cikgu. Cikgu dah banyak tolong Man. Lagi pun Man rasa, Man menyusahkan cikgu untuk menghantar Ummi ke sini," ucap Shariman serba salah.

"Man ambil je dulu." ucap Cikgu Daud ringkas.

"Terima kasih Cikgu" ucap Shariman, lalu mengenggang wang berkenaan 

"Insya Allah, kalau cikgu ada masa cikgu datang melawat.Tapi kalau doktor benarkan Ummi keluar awal. Man terus je hubungi cikgu. Nanti cikgu datang ambil." Ucap Cikgu Daud, lalu membuka pintu kereta dan menghidpkan enjin kereta.

"Man banyakkan berdoa. Moga-moga ummi cepat sembuh," katanya lagi sambil  menghulurkan tangan untuk bersalam. Shariman menyambutnya.

"Terima kasih cikgu. Hanya tuhan sahaja mampu balas jasa cikgu," kata Shariman sedikit sayu.

Kereta Cikgu Daud berlalu meninggalkan Shariman. Dia terharu dengan jasa baik Cikgu Daud. Selama ini, Cikgu Daud banyak membantunya dan jasanya cukup besar pada dirinya. Hutang budi yang dia rasa tak mampu dibayar dengan wang ringgit. 
Shariman memegang beg pakaian. Dia meyeluk poket seluarnya. Di keluarkan dompet berwarna hitam, lalu dimasukkan wang berkenaan ke dalam dompetnya. Dia mengambil kad ATM Bank Simpanan Nasional. Shariman seperti berfikir sesuatu. Lalu dimasukkan kembali kad itu ke dalam dompetnya. Dia melangkah menuju ke arah pintu masuk hospital. Shariman menyapa seorang pengawal keselamatan di situ. Dia bertanyakan Mesin ATM. Pengawal itu menunjukkan ke arah sudut berhampiran tangga yang tidak jauh daripada pintu lif. Shariman memasukkan kad Bank Simpanan Nasional berwarna biru tua itu ke dalam mesin ATM berkenaan. Dia menekan menu pertanyaan baki.  Terpapar baki berjumlah RM 907.65.

"Alhamdulillah. Baki duit biasiswa sewaktu ditingkatan 6 masih banyak. Minta-minta duit ini cukup untuk bayar rawatan ummi. Duit ini aku ingat nak gunakan sewaktu menyambung belajar nanti. Tapi, tak apalah. Ummu lebih penting. Ada gunanya menyimpan duit biasiswa." ucap Shariman. 
 
Dia masih ingat sewaktu di tingkatan 6 dulu. Kerajaan ada menyediakan peruntukkan biasiswa untuk semua pelajar tingkatan 6. Jumlah biasiswa berkenaan sebanyak RM 1600.00 dan dimasukkan secara berperingkat-peringkat. Dia masih ingat wajah rakan-rakannya, apabila tahu wang biasiswa telah masuk. Semua riang memikirkan untuk membeli barang-barang idaman. Ramai juga yang berebut-rebut  membeli handphone baru. Malah ada juga yang membeli motosikal baru. Tetapi bagi Shariman, itu semua tidak penting. Dia lebih tertarik untuk membelanjakan wang berkenaan untuk dusunnya. Wang berkenaan boleh digunakan untuk membeli baja dan racun rumpai. Hasil dusunnya nanti boleh dijual untuk mengembalikan modal yang dilaburkan. Dia merasakannya seperti pelaburan yang menguntungkan.

Tiba-tiba lamunannya terhenti apabila ada suara menegurnya daripada belakang. "Assalamualaikum. Lama lagi ke urusannya," ujar seorang gadis dibelakang Shariman yang daripada tadi menunggu giliran.

"Maaf..." ucap Shariman tanpa memandang wajah gadis berkenaan . Dalam keadaan kelam kabut terus dia menekan butang batal. Lalu terus mengambil kad ATM dan memasukkan ke belakang poketnya. Dia terus mencapai beg pakaiannya lalu terus melangkah menuju ke arah lif.

"Assalamualakum saudara...saudara." laung seorang gadis dengan lembut. Shariman memandang ke arah gadis berkenaan. Gadis itu melangkah menuju ke arahnya sambil tersenyum.

"Saya rasa ini dompet ini milik saudara. Dompet ini saya jumpa di depan Mesin ATM tadi," ucap gadis yang umurnya hampir sebaya dengan Shariman.

Shariman memeriksa poket seluarnya.Lalu mengambil dompet berkenaan." Alhandullilah.Inilah nyawa saya. Mujur saudari menjumpanya. Terima kasih" ucap Shariman sedikit cemas.

"Sama-sama. Cuma saya harapkan supaya saudara lebih berhati-hati." kata gadis berkenaan sambil tersenyum, lalu melangkah meninggalkan Shariman. Shariman tersenyum malu apabila mendengar kata-kata berkenaan. Dia kadang-kadang memang seorang yang kelam-kabut. Dia mendengus, mengharapkan perkara ini tidak berulang pada masa hadapan. Shariman terus melangkah ke arah lif.

Berjalan dikoridor Wad Bunga Raya memang sesuatu yang merimaskan.Keadaan dalam wad sedikit bising. Bilangan pesakit yang semakin meningkat dalam satu-satu masa menyebabkan wad berkenaan tidak cukup ruang untuk menampung pesakit. Malah ada juga pesakit yang katilnya diletakkan di tepi koridor dan ada juga runag untuk diletakkan tiga katil di isi dengan empat.  Sekarang waktu melawat, jadi waktu ini penuh sesak dengan pelawat yang datang melawat. Kadang-kadang terasa juga kasihan melihat pesakit yang terbaring di situ. Sausana bising menganggu pesakit yang sedang tidur. Shariman melangkah ke bahagaian paling hujung.

Dia melihat ada seorang wanita sedang bercakap-cakap dengan ummi yang sedang terbaring. Wanita itu merupakan pesakit di sebelah katil Ummi.

"Assalamualaikum" tegur Shariman dengan nada lembut.

"Waalaikumsalam" jawab wanita berkenaan.

"Ni anak saya, Puan Halimah. Namanya Shariman," kata Mak Esah. Kesihatannya bertambah baik. Mak Esah sudah ada sedkit tenaga untuk bercakap. Shariman mengangguk hormat sambil tersenyum. Sambil berdiri dihadapan katil menghadap kedua-dua wanita berkenaan.

"Shariman, berapa umur kamu ???" soal Puan Halimah.

"18 tahun." jawab Shariman ringkas.

"Ooo...sama dengan umur anak mak cik, " balas Puan Halimah sambil memandang Shariman.

"Tentu masih belajar lagi. Shariman belajar di Universiti sekarang??" Soal Puan Halimah.

" Saya sebenarnya baru habis daripada peperiksaan STPM. Sekarang tengah berkira-kira nak masuk Universiti. Itu pun kalau ada rezeki," balas Shariman sambil tersenyum.

"Ooo macam tu. Baguslah macam tu" balas Puan Halimah.

"Kak Esah rehat dulu ye. Saya nak pergi solat dulu. Mak cik minta diri dulu ye," kata Puan Halimah sambil memandang ke arah Mak Esah, dan Shariman.

"Baiklah mak cik," ucap Shariman, sambil Mak Esah mengangguk kepala.Puan Halimah melangkah menuju ke tandas yang tidak jauh daripada bilik berkenaan.

Shariman merapati Mak Esah. Dia meletakkan tangannya ke dahi Mak Esah." Dahi ummi dah tak panas," kata Shariman. Kemudian dia meletakkan beg dan membukanya. Dia mengeluarkan beberapa helai pakaian Mak Esah lalu diletakkan ke dalam almari kecil disebelah kanan katil dan selebihnya pakaian Shariman. Dia memasukkan kembali pakaiannya ke dalam beg. Lalu diletakkan ke bawah katil Mak Esah.

"Ummi nak makan," soal Shariman.

"Tak apa lah Man. Ummi tak berselera lagi nak makan. Ummi rasa nak solat dahulu. Man tolong ambilkan air untuk ummi berwuduk." pinta Mak Esah.

"Sekejap ye Ummi. Man pergi ambilkan bekas air,"balas Shariman melangkah ke singki di bahagian kiri koridor. Lalu dia membawakan air, lalu disapunya ke anggota Mak Esah dengan tertib. Mak Esah masih lemah, lalu Shariman memintanya sembahyang dalam keadaan berbaring. Mujurlah katil itu, kedudukannya betul-betul menghala ke arah Bakkah. Shariman meminta untuk turun membeli sedikit barang runcit dan makanan. Mak Esah mengangguk tanda membenarkan. Sariman berlalu meninggalkan Mak Esah yang sedang menunaikan solat itu.

Pintu lif terbuka. Shariman keluar sambil berasak-asak dengan pelawat lain. Dia menuju ke arah Surau. Daripada jauh kelihatan kelibat seorang gadis. Shariman mengenalinya. Itulah gadis yang memulangkan dompetnya yang tercicir tadi. Mereka terserempak. Shariman tersenyum sambil menunduk kepala sebagai tanda hormat. Gadis berkenaan turut tersenyum dan melakukan perkara yang sama. Mereka berdua terus menuju ke arah destinasi masing-masing. Surau itu sedikit kecil 1/3 daripada surau Al-Ikhwan. Di dalamnya cukup bersih. Kelihatan beberapa orang sedang terbaring di dalam masjid berkenaan. Mungkin sedang rehat selepas solat berjemaah sebentar tadi. Selepas menunaikan solat Zohor.

Shariman terus menuju ke arah kaunter pengawal keselamatan. "Assalamualaikum...tumpang tanya kak. Mana boleh saya cari kedai runcit disini," soal Shariman.

"Kedai runcit ye. Adik terus jalan sampai dihujung kaki laluan ini, kemudian adik belok kiri. Di sana ada papan tanda tulis kantin. Adik terus je masuk. Sebelah kantin tu ada kedai yang jual barang-barang harian." balas pengawal keselamatan berkenaan.

"Satu lagi kak. Di sini kalau waris pesakit biasanya dia orang tidur di mana. Biasanya kalau waris dia orang tidur dalam wad. Tapi kalau dalam wad adik perlu minta surat kebenaran keluar masuk berwarna coklat seperti ini," kata Pengawal itu sambil menunjukkan contoh kad.

"Adik mintak jer dengan ketua jururawat yang jaga wad tu."

"Selain dalam Wad mana lagi tempat yang biasa orang tumpang untuk tidur. Sebab Ummi saya diletakkan di Wad Bunga Raya, jadi segan pula saya nak tidur dalam wad berkenaan. Lagi semua penghuninya perempuan." soal Shariman.

"Kak pun tak pasti. Macam mana ye...Adik tidur je lah dekat bangku di kawasan luar wad tu jelah. Yang menghadap ke arah laluan lif tu. Nanti kalau ada pengawal yang tanya. Katakan, Kak Pah yang benarkan," jawab pengawal keselamatan berkenaan yang dikenai sebagai Kak Pah.

Shariman tersenyum."Terima kasih kak." Shariman berlalu menuju ke arah kedai runcit. Sampai di pintu masuk  kantin, dia terus membelok ke arah kedai runcit.  Terdapat dua buah kedai runcit di situ. Sebelah kiri menjual peralatan dan makanan ringan, manakala sebelah kanan menjual buah-buahan dan pelbagai jenis biskut. Shariman membeli beberapa peralatan, dia juga turut membeli beberapa biji buah epal dan limau. Dia meminta supaya diletakkan dalam dua plastik
berbeza. Satu untuk Mak Esah dan satu lagi untuk diberikan kepada Puan Halimah.

Pintu Lif terbuka, Shariman melangkah ke arah Wad Bunga Raya. Keadaa di wad tidak sekecoh tadi. Mungkin waktu melawat sudah habis. Biasanya, pengawal akan menutup pintu masuk utama dan hanya membenarkan waris-waris sahaja yang berada di dalam wad pada waktu ini. Shariman terus menuju ke arah kaunter jururawat. Seorang juruwarat memakai baju berwarna putih menyambutnya.

"Boleh saya bantu," soal jururawat berkenaan.

"Tumpang tanya kak....saya nak minta pas kebenaran keluar masuk." balas Shariman.

"Atas nama pesakit??" soal jururawat itu lagi.

"Atas nama Puan Nur Esah Binti Abu. Saya warisnya. Kalau tak silap no katil 34 yang dihujung sana," balas Shariman.

"Tunggu sebentar. akak tengok," kata jururawat berkenaan sambil membuka satu buku log berwarna hijau muda.

"Puan Nur Esah...ada. Boleh adik bagi IC adik. Kak nak nak isi maklumat pada kad ini," pinta jururawat berkenaan. Shariman terus memberikan IC . Apabila semua maklumat telah diisi, jururawat berkenaan mengecop dan tandatangan pada kad berkenaan. Kemudiaan diberikan kepada Shariman. Shariman menyambutnya.

"Kak satu lagi. Macam mana keadaan ibu saya sekarang," soal Shariman.

"Jika dilihat daripada buku laporan ini. Keadaannya stabil dan tiada masalah. Cuma sekarang dia masih lemah dan dalam tempoh pemantauan. Insyallah jika keadaannya dah ok. Mungkin dalam waktu seminggu je kami tahan dalam wad. Tapi kalau tak, mungkin lama. Apa-apa pun semua kebenaran tu bergantung pada pemeriksaan doktor yang memeriksanya," ucap juruwarat sambil tersenyum. "Terima kasih kak," kata Shariman, terus melangkah menuju katil ibunya.

Dari jauh kelihatan kelibat dua orang sedang duduk menghadap katil ummi. Salah seorang daripadanya Puan Halimah, tetapi gadis disebelahnya Shariman tidak kenali. Shariman terus melangkah semakin hampir dengan katil berkenaan.

"Assalamualaikum" ucap Shariman memberi salam.

"Waalaikumsalam," ucap mereka bertiga serentak.

Gadis itu memalingkan muka memandang wajah Shariman. Shariman seperti mengenalinya."Itu gadis yang menjumpai dompet aku tadi" ucap Shariman dalam hati. Shariman berdiri dihujung katil. Dia teringat, buah yang dibelinya di kedai sebentar tadi.

"Mak Cik, ini ada sedikit buah saya beli dibawah tadi," ucapnya sambil memhulurkan plastik beg berwarna merah.

"Terima kasih. Buat susah-susah je," ucap Puan Halimah lalu diberikan kepada gadis disebelahnya. Gadis itu meletakkan buah berkenaan ke dalam bangkul di atas meja.

"Shariman, ni anak mak cik nama nya Husna," ucap Puan Halimah sambil memegang bahu Husna.

"Ni Shariman anak Mak Cik Esah,". Husna menunduk sambil tersenyum, mungkin sebagai tanda hormat.

"Shariman masih belajar lagi???" Soal Husna.

"Saya baru habis STPM. Sekarang tunggu pengesahan untuk ke Universiti," balas Shariman.

"Shariman pohon Universiti mana," Soal Husna lagi.

 "Tak pasti. Kalau diikutkan.Pilihan pertama dan kedua saya pohon UPM, ketiga UITM. Pertama dan kedua saya minta jurusan sains pertanian. Dan pilihan ketiga saya minta pendidikan" balas Shariman.

"Man Husna ni ambil Laywer. Universiti mana Husna," Soal Mak Esah.

"Universiti Malaya," kata Husna.

"Ooo..bidang undang-undang. Bidang tu memang susah, bukan semua orang mampu ambil," balas Shariman sambil tersenyum.

"Tak adalah, rezeki saya," balas Husna membalas senyuman. Shariman menundukkan padangannya. Dia tidak mampu memandang terus wajah Husna Lagi pun dia tidak biasa bercakap dengan perempuan. Dulu sewaktu di sekolah menegah, semua kawannya lelaki. Kawan lelaki senang dibawa bermain dan ke mana-mana.

"Husna mengalih pandangannya ke arah Mak Esah. Seperti memahami ketidakselesaan Shariman."Mak cik Esah sakit apa yer" soal Husna.

"Ummi demam panas. Tekanan darahnya tinggi. Doktor kata, buat sementara waktu ni ummi perlu tinggal di wad ni," balas Shariman.

"Ooo...moga-moga cepat sembuh," jawab Husna ringkas.

"Puan Halimah pula macam mana??" soal Shariman.

" Paras gula mak cik tinggi. Doktor terkejut tengok paras gula Mak Cik. Dia suruh Mak Cik masuk wad dulu. Bila dah turun sikit, baru dia benarkan pulang. Mungkin doktor bimbang mak cik makan yang manis-manis. Duduk sini senang dia kawal," Balas Puan Halimah sambil ketawa.

"Dah berapa hari Mak Cik di sini??" tanya Shariman, dia terpaksa menukar gelaran panggilan puan kepada mak cik, kerana Puan Halimah memanggil dirinya dengan gelaran Mak Cik. Jadi tidak manis untuk meneruskan panggilan Puan.

"Rasanya dah 2 hari Mama di sini," jawab Husna sambil memandang Puan Halimah. Kemudian kembali memandang Shariman. "Berapa lama Mak cik Esah ke tahan di wad yer," soal Husna, ke arah Shariman. Shariman tertunduk buat kali kedua. Dia tidak mampu melawan pandangan Husna. Walaupun ia hanya pandangan biasa dan bukan renungan tepat mata. Shariman tetap tidak mampu membalasnya.

"Kata Nurse. Mungkin untuk tempoh satu minggu. Tetapi bergantung kepada keadaan Ummi," balas Shariman.

Perbualan mereka terhenti apabila dua orang doktor menyapa mereka.Doktor berkenaan meminta izin untuk memeriksa Mak Esah.

_______________________________________________
*Bakkah salah satu nama untuk Makkah.

* Komentar.
Bersyukur sebab kesihatan kita masih elok. Aku nasihatkan jagalah kesihatan. Sebab sewaktu ayah aku mula-mula sakit dulu, hospital tu bagaikan rumah kedua. Ayahku bukan sehari dua duduk di sana, tapi kadang-kadang sampai 1 or 2 minggu di sana. Terutama selepas hemo, bila ada jangkitan kuman pasti akan ditahan di hospital. Bagaikan dah biasa keadaan di sana. Sampai sekarang pun masih berulang alik. Kalau cuti aku yang hantarnya ke mana-mana. Bila aku balik UPM. Ibu ku pula. Tapi tak apa, Insyallah. Berkhidmat kepada ibu bapa kedua disebut perkara yang Allah utama selepas solat di awal waktu dan sebelum berjihad. Doa kan supayaaku yang jahil ini sentiasa beristiqamah. haha. Dekat mana ye....ooo, jaga lah kesihatan anda. Terutama permakanan. Sedih kalau duduk hospital. Rekod aku duduk hospital setakat ni. Baru dua orang jee yang meninggal depan aku. kalau korang pernah tengok yang dalam TV yang doktor letak dua buah mesin  kejutan macam streker tu atas dada pesakit. Aku siap dapat tengok live lagi depan mata. Siap doktor tu pula naik atas katil. Doktor memang insan yang mulia.
Biasanya aku akan balik dlm pukul 12 tengah malam lebih mcm tu, sejuk gak.  Lepas ayah aku dah tidur, aku balik. Pukul 8 pagi esok, aku datang balik bawa makanan. Kepada sesiapa diluar sana. Pergi lah melawat ke hospital kalau ada waris dimasukkan ke sana. Bukan untuk melancong tapi sekadar nak tahu dan insaf. Macam-macam orang yang akan korang jumpa. Ada yang ada barah otak, dan 6 bulan lagi untuk hidup seperti sebelah katil ayah aku. Ada yang koma. Ada yang meraung sakit setiap masa . Macam-macam lah. Jadi jagalah kesihatan.

Sekarang Alhandulliah, ayah jarang hospital. Cuma 2 kali seminggu kena check di hospital, tapi kadang-kadang kena tunggu sampai 3 jam lebih setiap kali check. Sebab ramai orang semakin berpenyakit. Tapi memang tidak dinafikan Malaysia kekurangan doktor dan ruang untuk pesakit. Tapi yang penting doktor pun semakin banyak yang lawa n baik. Single lagi tauuu.... Tapi rasanya hamba ni x layak. Muka mcm ni  tiada siapa nak. Asyik bertepuk sebelah tangan  jee adalah...no komen..hahaha. So kesimpulannya jaga kesihatan yee  :P